Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

5 lutego odbędzie się XXXV certyfikacja żywności

4 listopada 2019


- Mimo upływu czasu zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie” pozostają niezmienne i strategia ta przynosi dobre rezultaty. Znak jakości jest w branży rozpoznawalny, a laureaci programu korzystając z jego potencjału budują swoją pozycję rynkową - mówi Marek Bielski, twórca programu „Doceń polskie”.


To już tradycja: od 2011 roku specjaliści z branży spożywczej spotykają się co kwartał, by oceniać różnorodne artykuły żywnościowe zgłoszone do udziału w certyfikacji programu „Doceń polskie”. Pozytywna weryfikacja to pierwszy krok do zdobycia certyfikatu programu. Drugim jest udział w audycie. - Ocena jest bezpłatna i niezobowiązująca. Każda firma może przystąpić do niej z nieograniczoną liczbą produktów – przypomina Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”.


Smak, wygląd i stosunek ceny do jakości – to kryteria według których, od 2011 roku Loża Ekspertów przyznaje noty produktom spożywczym polskich producentów. Nie inaczej stanie się 30 października w Hotelu Centrum, w Sosnowcu. Dokładnie tego dnia, jury programu, po raz czwarty a zarazem ostatni w tym roku, oceni specjały posiadające tzw. polski czynnik wyrażający związek produktu z naszym krajem.


Jak wygląda atestacja? - Wszystkie produkty są indywidualnie sprawdzane przez specjalistów z branży spożywczej tworzących Lożę Ekspertów. Każdy juror przyznaje noty od 1 do 10 za smak wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt., a tytułem TOP PRODUKT wyróżnia się żywność z maksymalnymi notami - informuje K. Szlapańska.

Przejrzyste i niezmienne od lat zasady przyznawania tych znaków jakości powodują, że inicjatywa propagująca rodzimą żywność cieszy się zainteresowaniem konsumentów i producentów. Od początku istnienia programu honorowy patronat nad audytami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Program promocyjny ma otwarty charakter. Specjały ze swojej oferty mogą zgłaszać wytwórcy z całego kraju, bez względu na wielkość produkcji, czy zasięg. Liczba artykułów nie jest ograniczona.

Szczegółowych informacji dostarcza zakładka „Program”. Z tej strony można pobrać także regulamin oraz formularze zgłoszeniowe.