Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

5 rad Mirka Drewniaka dot. zdrowego i pełnowartościowego śniadania

7 listopada 2014


8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, podpowiada jak skomponować pełnowartościowy i zarazem lekki pierwszy posiłek dnia.

Życie w ciągłym biegu sprawia, że wielu z nas rezygnuje ze śniadania, a przecież to od niego zależy, czy będziemy od rana mieli siłę do działania.

Brak śniadania prowadzi nie tylko do szybkiego spadku energii, ale także problemów z zachowaniem odpowiedniej wagi, może też powodować trudności z koncentracją. Odpowiedni dobór produktów spożywczych i sposób przygotowania śniadania mają zatem niebagatelne znaczenie.

Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zdradza jak jeść zdrowo i nie popełniać „śniadaniowych” błędów.

1. Pierwszy posiłek dnia najlepiej jest zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Od samego rana postaw na produkty z błonnikiem, które pobudzą perystaltykę jelit.

2. Sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, najlepiej wypiekane na zakwasie. Lubisz z rana delektować się świeżym, chrupiącym chlebem i bułeczkami? Weź po uwagę fakt, że tego typu produktów zjesz znacznie więcej, niż pieczywa z dnia poprzedniego.

3. Stawiaj na jakość produktów, nie na ilość.

4. Do pieczywa stosuj oliwę, czyli jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów, źródło cennych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Na rynku dostępne są specjalne spryskiwacze do produktów spożywczych, dzięki którym aplikacja oliwy na pieczywie będzie wygodna i prosta.

5. Nie pij w trakcie jedzenia, bo rozcieńczysz kwasy żołądkowe, przez co proces trawienia zostanie wydłużony. Herbatę ziołową, liściastą lub po prostu wodę, wypij po posiłku.

W porannym posiłku nie powinno zabraknąć cennego białka, tłuszczów oraz węglowodanów złożonych. Nie zapominajmy także o napojach, pitych zaraz po jedzeniu.
- Osobiście preferuję lekkie śniadania. Ciepłe posiłki uzupełniam chłodnym napojem, a po zimnym śniadaniu piję ciepłą herbatę. Nie zapominam przy tym o drugim śniadaniu - podkreśla Mirek Drewniak.

Szukasz rodzimych produktów wysokiej jakości? Listę artykułów spożywczych, którym eksperci programu „Doceń polskie” przyznali wyróżnienia, znajdziesz na blogu programu - pod adresem http://blog.docenpolskie.pl. Ciekawe informacje związane m.in. z polską żywnością i gotowaniem są dostępne również na stronie www.docenpolskie.pl.

Mirek Drewniak - mistrz kuchni, prezes i współzałożyciel Śląskiego Oddziału Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Szef kuchni Restauracji Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej, w której proponuje autorską, nowoczesną kuchnię.
Organizator i wykonawca Dni Kuchni Polskiej za granicą. Przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Uznany juror i współprowadzący w konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Dwukrotnie nominowany do nagrody „Oskar Kulinarny” 2006 i 2007 w kategorii autor i promotor kuchni regionalnej, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni Polskiej w Europie i na Świecie.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych i radiowych, był konsultantem kulinarnym pierwszej edycji show „MasterChef”. Autor „Przewodników Kulinarnych'” Wydawnictwa Pascal, a także licznych książek oraz tekstów kulinarnych.
Przewodniczący Jury konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef.