Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Bez piekarnika ani rusz. Trzy przepisy na pieczone smakowitości

23 września 2016


W upalne dni istotną rolę w kuchni odgrywa lodówka. Jesienią uwaga miłośników gotowania skupia się zaś na piekarniku. Z jego pomocą można bowiem przygotować ciepłe dania, idealne na chłodniejsze dni. W dzisiejszym jadłospisie zagoszczą pieczone ziemniaki, pieczarki faszerowane kiełbasą i pieczone jabłko.


Nie trzeba być wyjątkowym zmarzluchem, by jesienią marzyć o ciepłych, przyjemnie rozgrzewających daniach. Po okresie szukania chłodzących dań przyszedł czas na potrawy z piekarnika. Swoimi propozycjami na jesienne dni dzielą się polscy producenci żywności, laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” potwierdzili, że specjały z oferty poniższych firm cechują się odpowiednim wyglądem i smakiem, a także ceną adekwatną do jakości. Mając do dyspozycji rodzime składniki najwyższej jakości można zabrać się za gotowanie.


I. Ziemniaki pieczone w gęsim smalcu
Propozycja Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „Agro-Top”, producenta nagrodzonego przez jury „Doceń polskie” smalcu gęsiego.

Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- świeży rozmaryn
- 1 szklanka Smalcu gęsiego „Agro-Top” nagrodzonego przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT

Przygotowanie:
Tłuszcz gęsi umieszczamy w brytfance, a następnie naczynie przekładamy do piekarnika i rozgrzewamy go do temp. 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, po czym gotujemy je około 8 minut w osolonej wodzie. Warzywa powinny być delikatnie podgotowane, nie mogą być jednak surowe.
Ziemniaki wyjmujemy z wody, bardzo dokładnie je osuszamy i układamy w rozgrzanej brytfance, polewamy gorącym tłuszczem i pieczemy 10-15 minut w temp. 250 st. Po upływie tego czasu obracamy ziemniaki na drugą stronę, oprószamy solą i rozmarynem, a następnie pieczemy je przez kolejnych 10-15 minut. Ziemniaki pieczmy aż się zarumienią, a ich skórka będzie chrupiąca.


II. Pieczarki faszerowane kiełbasą
Przepis pochodzi z bloga SmacznePrzepisy.com.pl. Jednym ze składników dania jest specjał laureata programu „Doceń polskie”, Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek.

Składniki :
- 15 średnich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250g Z Polskiego Dwora Kiełbasy Herbowej (specjał Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek zdobył od ekspertów certyfikat jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 200g sera żółtego
- 2 jajka
- sól (opcjonalnie)
- pieprz
- oregano
- olej

Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy na małe kawałki. Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i zdejmujemy z ognia. Dokładamy starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty (odkładając odrobinę do posypania).Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone. Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20-30 minut. Podajemy na ciepło.


III. Pieczone jabłko z Pigwą w Syropie
Pomysłem na szybki i prosty deser dzieli się firma ETERNO, laureat programu „Doceń polskie”.

Składniki:
- 1 kwaskowe jabłko
- 1 słoiczek Pigwy w Syropie ETERNO nagrodzonej trzykrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- cynamon

Przygotowanie:
Z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, uważając przy tym, aby nie przebić owocu na wylot. Wypełniamy jabłko plastrami pigwy, dopełniamy syropem, a następnie całość obficie posypujemy cynamonem. Tak przygotowanie jabłka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza, obserwując owoc, aby go nie przypalić.


Więcej przepisów można znaleźć na blogu programu „Doceń polskie”, w zakładce „Przepisy”.