C jak Cykoria. Korzystajmy z bogactwa tego warzywa!

4 lipca 2018


Cykoria to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym: można z niej przygotować koktajle, sałatki, czy poddawać obróbce termicznej. Warto po nią sięgać nie tylko z uwagi na jej smak, ale także cenne właściwości. Przekonaj się dlaczego powinna zagościć w Twoim jadłospisie.


Cykoria, ze względu na swoje właściwości i małą liczbę kalorii (21 kcal w 100 g) jest odpowiednią propozycją zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę. Jest źródłem manganu, który wspomaga przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów pochodzących z innych potraw. Jest źródłem witamin A, C i E oraz kwasu foliowego.


Dla zdrowia
- Te żółto-białe listki (o interesującym lekko gorzkawym smaku) zawierają także substancję o działaniu alkalizującym, która pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową, dlatego jest polecana także osobom spożywającym dużo mięsa, wędlin i jaj - podkreślają przedstawiciele firmy Bakor sp. z o.o. Spółka od ponad 20 lat specjalizuje się w uprawie cykorii sałatowej metodą hydroponiczną. Dowodem najwyższej jakości cykorii tego producenta jest m.in. certyfikat jakości Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Warzywu firmy ze Skierniewic przyznano maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też nagrodzono go także tytułem TOP PRODUKT.


Cykoria to doskonała propozycja również dla diabetyków: cechuje się niewielką zawartością węglowodanów i niskim Indeksem Glikemicznym (IG), który pomaga regulować poziom glukozy we krwi. - Warzywo zawiera ponadto inulinę, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, a stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelitach - informują przedstawiciele spółki.


… i urody
- Mało osób wie, iż dzięki zawartości witaminy A, cykoria ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę. Ma także dobroczynne działanie dla kondycji paznokci i włosów, gdyż zapobiega ich łamliwości - podsumowują przedstawiciele spółki Bakor.


Z czym najlepiej podawać cykorię? W sukurs przychodzą przedstawiciele firmy ze Skierniewic. Zapraszamy do wypróbowania trzech różnych przepisów na cykorię.

I. Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki:
- 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT
- 2 mandarynki,
- 2 ogórki kiszone,
- garść żurawiny,
- ser żółty,
- 1 granat,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę. Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.


 

 

 

II. Cykoriowe łódeczki z tuńczykiem i ryżem

Składniki:
- 2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- tuńczyk w kawałkach
- 100 g ryżu,
- 5 ogórków kiszonych,
- pęczek pietruszki,
- szczypiorek,
- kapary opcjonalnie

Sos (można użyć gotowego sosu koperkowo-ziołowego lub przygotować go samodzielnie):
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki oliwy,
- posiekany koperek, oregano, sól, pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Gotujemy ryż, a tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior myjemy i siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w salaterce, po czym skrapiamy sosem koperkowo - ziołowym i delikatnie mieszamy.
Od główki cykorii oddzielamy liście i je myjemy. Do przygotowanych liści cykorii przekładamy farsz.


 

 

 

III. Koktajl warzywny

Składniki:
- 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- kilka liści dowolnej sałaty
- 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości),
- ok. 1 łyżeczki soku z limonki,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- opcjonalnie: kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.