Kolejna ocena żywności będzie miała miejsce 25 kwietnia!

6 lutego 2018


XXVIII atestacja produktów spożywczych organizowana w ramach programu „Doceń polskie” odbędzie się 25 kwietnia br. w Sosnowcu. Przypominamy najważniejsze informacje dot. audytów żywności.

 

1. Udział jest bezpłatny i niezobowiązujący.
2. Patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
3. Producent może zgłosić dowolną liczbę wyrobów, warunkiem dopuszczenia do certyfikacji jest posiadanie tzw. polskiego akcentu. Pojęcie to wyraża związek artykułu spożywczego z naszym krajem (chodzi m.in. o rodzime składniki, czy tradycyjną recepturę).
4. Do programu mogą przystąpić wszyscy wytwórcy żywności, bez względu na rodzaj produkcji, czy skalę działalności.
5. W trakcie każdego audytu oceniane są różnorodne propozycje, m.in.: nabiał, pieczywo, mięsa, owoce, warzywa, słodycze, napoje, dania gotowe, przekąski, alkohole, przetwory, specjały z ryb oraz wyroby marki własnej.
6. Oceny żywności dokonuje Loża Ekspertów, którą tworzą specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą i technologią żywności. Przewodniczącym jury jest Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.
7. Podczas audytu każdy z członków jury ocenia indywidualnie wszystkie wyroby: przyznaje im noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś artykuły z maksymalną liczbą punktów są wyróżniane tytułem TOP PRODUKT.

Informacje o korzyściach związanych ze zdobyciem certyfikatu są dostępne na stronie programu, pod adresem www.DocenPolskie.pl, w zakładce Program. Bezpośrednio z witryny można również pobrać stosowne formularze umożliwiające zgłoszenie produktu do oceny.