Pierwszy audyt w 2019 roku już za nami

31 stycznia 2019


Niemal 140 różnorodnych artykułów spożywczych ocenili członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Propozycje z oferty 74 producentów sprawdzono podczas XXXI atestacji żywności. Wydarzenie miało miejsce 30 stycznia br. w Sosnowcu.


Każdy z czterech jurorów przyznał zgłoszonym wyrobom noty w dziesięciopunktowej skali. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem promocyjnym wyróżniane są artykuły, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi motami jest premiowana tytułem TOP PRODUKT.


Co ciekawe, niektóre produkty spożywcze były oceniane już po raz czwarty! Kolejny udział nagrodzonego artykułu w audycie wynika z regulaminu programu promocyjnego. Godła „Doceń polskie” są przyznawane zawsze na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić nagrodzoną propozycję do powtórnej oceny. Jeśli wynik atestacji jest pozytywny, wytwórca zyskuje możliwość dalszego posługiwania się znakiem jakości.

Więcej informacji na temat styczniowej oceny żywności dostarcza tekst dostępny w zakładce „Certyfikacje”.