Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

25 sierpnia świętujemy Dzień polskiej żywności

21 lipca 2016


25 sierpnia, czwarty raz, obchodzić będziemy Dzień polskiej żywności. To dobra okazja, aby wrócić do dań z czasów dzieciństwa, rozsmakować się w nieznanych nam dotąd produktach lub unowocześnić klasyczne potrawy. Inicjatorami tego specyficznego „święta” są organizatorzy programu promocyjnego „Doceń polskie”. Wszystkich miłośników dobrej, rodzimej kuchni zapraszamy do wspólnego świętowania, będzie pysznie!


 

Dzień polskiej żywności jest obchodzony od 2013 roku. Inicjatorami utworzenia tego specjalnego „święta” są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.



Idea


- W ramach programu podejmujemy szereg działań propagujących rodzime artykuły spożywcze wysokiej jakości oraz ich wytwórców. Dzień polskiej żywności nie promuje konkretnego produktu, lecz ma przypomnieć o tym, jak bogata jest oferta polskich producentów z branży spożywczej. Mamy do dyspozycji niezwykle szeroki wybór nie tylko płodów rolnych, ale i ciekawych artykułów żywnościowych. Niektóre z nich to klasyczne propozycje, inne są rezultatem poszukiwania nowego sposobu podawania tradycyjnych potraw, zaś część z nich stanowi odpowiedź na potrzeby współczesnych, zabieganych amatorów dobrego jedzenia - wylicza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.



Data


Termin obchodów Dnia polskiej żywności nie został wybrany przypadkowo. Koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, gdy rolnicy świętują zbiory. Jednocześnie, na straganach dostępny jest bogaty wybór świeżych, polskich warzyw i owoców, z czego chętnie korzystają także osoby przygotowujące przetwory na zimę. W ostatnich dniach sierpnia w powietrzu już czuć zapach kolejnych, wrześniowych, płodów rolnych, którymi można zajadać się do woli lub przechować na okres zimowy. Słowem - 25 sierpnia panuje feeria kolorów, zapachów i smaków.


 

Jak świętować?


Inicjatywa, choć nie ma jeszcze długiej tradycji, już spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno konsumentów, jak i mediów. Dzień polskiej żywności był w poprzednich latach okazją do organizowania konkursów na polskie dania, plebiscytów na ulubione rodzime wyroby, a przede wszystkim - pretekstem do wspólnego gotowania, jak również dzielenia się przepisami oraz sposobami wykorzystania popularnych niegdyś produktów. - 25 sierpnia na stołach nie muszą królować pierogi i bigos. Blogerzy kulinarni, którzy włączyli się w specjalną akcję organizowaną w Internecie, dowiedli jak kreatywnie można podejść do tradycyjnych składników. Wystarczy odrobina wyobraźni, by z dobrze znanych nam produktów stworzyć zaskakujące danie. Ideą Dnia polskiej żywności jest odkrywanie rodzimej kuchni na nowo i radowanie się jej bogactwem. Cieszę się, że dzięki naszej inicjatywie przybywa entuzjastów rodzimych produktów, którym bliski jest patriotyzm konsumencki - podsumowuje Marek Bielski.


Wszystkich miłośników wysokiej jakości polskich produktów spożywczych zapraszamy do odwiedzenia strony www.docenpolskie.pl zawierającej wiele ciekawych i praktycznych informacji o rodzimej żywności.