Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

30 stycznia – Dzień Rogalika

30 stycznia 2020


Charakterystyczny kształt półksiężyca, spieczona skórka i przeróżne nadzienia. Tak, mowa oczywiście o rogalikach. Te dość popularne przekąski najczęściej goszczą w menu pod słodką postacią. Do kawy, na śniadanie, na przyjęciu czy po prostu jako przekąska. Już teraz możemy zarekomendować te rogaliki, które uhonorowane zostały certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie”!


Rogalik to jak powszechnie wiadomo odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, o masie od około 30 do 100 g wykonanego ze zwiniętego trójkątnego placka. Sposób jego wypieku dobierany jest w ten sposób, by skórka była przyjemnie chrupiąca i zarumieniona. Rogalik zwykle posypany jest makiem bądź innym słodkim produktem. W przypadku nadzienia, rogaliki przygotowywane są zarówno z wnętrzem na słodko, jak i na nieco słono. Skąd natomiast wywodzi się sama nazwa „rogalik”? Otóż, początkowo nazywano go „lune croissante”, co oznacza „rosnący księżyc”. Z czasem zaś upowszechniła się skrócona nazwa, znana obecnie jako „croissant”, czyli półksiężyc.


W tym szczególnym dniu warto postawić na rogaliki rodzimych producentów żywności. Szczególnie zaś te, który nagrodzone zostały nie także certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” a także tytułami TOP PRODUKT.


Rogal francuski z budyniem firmy Cukierniczo-Gastronomicznego GRZEŚ Renata Ząber, Grzegorz Ząber
– Certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
Rogale szlachecki należące do firmy POLSKIE PIEKARNIE Sp. z o.o. Sp. k.
- Certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
Rogalik z wiśnią Piekarni Cukierni RASZCZYK Sp. z o.o.
- Certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT