B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!
21 listopada 2019
Buraki to źródło tak ważnego dla kobiet kwasu foliowego, który wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak łatwo wywnioskować z barwy tego warzywa, wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek. Ponadto to właśnie buraki wspomagają proces odchudzania. Dlaczego? Spożywanie tego produktu przyspiesza przemianę materii, bardzo dobrze działa na wątrobę a także wpływa na usuwanie z organizmu toksyn.
Tryptofan – nazwa ta pewnie wielu osobom niewiele mówi ale to właśnie ten zawarty w burakach związek chemiczny daje poczucie zadowolenia. W tym kontekście należy więc zaznaczyć, że już w czasach starożytnych uważano buraki za niezwykle cenny afrodyzjak. Warto natomiast pamiętać, że mimo wielu właściwości leczniczych na spożywanie tych warzyw powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą zawartość cukru). Ponadto buraki obniżają ciśnienie, dlatego dla niskociśnieniowców polecane jest pice soku z buraka na noc. Co więcej, ograniczyć spożywanie tego warzywa powinny również osoby cierpiące na reumatyzm a także kamicę nerkową, a to wszystko przez zawartość szczawianów mogących zaostrzyć dolegliwości. Jeżeli jednak kochamy te czerwone przysmaki, to rozwiązaniem w tym wypadku jest przyprawienie buraków znaczną ilością liści laurowych.
Cały materiał w naszym Centrum Prasowym: link