Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Czerwony król wigilijnego stołu, czyli o barszczu ciekawostek kilka

6 grudnia 2018


Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Skąd właściwie pochodzi, czym się wyróżnia oraz jak go przyrządzić? Odpowiedzi na te pytania w tekście!

Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiają się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu, zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.

Przepisem na przepyszny barszcz z uszkami dzieli się wielokrotny laureat Ogólnopolskiego Programu „Doceń polskie” firma Ogródek Dziadunia.

Chcecie dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do Centrum Prasowego: link