Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Cztery sprawdzone przepisy na Europejski Dzień Śniadania

22 kwietnia 2016


Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić Europejski Dzień Śniadania. W jaki sposób go uczcić? Przygotowując odpowiedni posiłek! Nasze propozycje to: naleśniki na słodko, łosoś na waflu zbożowym, racuchy oraz pasta serowo-jajeczna. To proste, ale sprawdzone przysmaki, które są idealne nie tylko od święta.


Śniadanie trzeba zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Najlepiej, gdy poprzedza je wypicie szklanki wody z cytryną. Niezależnie od upodobań kulinarnych, zawsze zamiast na ilość, warto stawiać na jakość produktów. Kęsów jedzenia nie należy popijać; herbatą (lub wodą) delektujmy się po posiłku.


To podstawowe, ale cenne rady, dzięki którym dobrze rozpoczniemy dzień. Niestety, o poranku, zwłaszcza gdy nie jesteśmy rannymi ptaszkami, nie zawsze udaje się trzymać nawet najprostszych do zrealizowania wskazówek. Europejski Dzień Śniadania ma przypominać o znaczeniu pierwszego posiłku w ciągu dnia. Hasłem przewodnim nietypowego święta są słowa „Znajdź czas na śniadanie”.


Obchodzone 24 kwietnia wydarzenie to dobry pretekst, by przekonać się, że śniadanie nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. Dowodzą tego propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Rodzimi producenci wysokiej jakości artykułów spożywczych zachęcają do sprawdzenia jak smakują naleśniki orkiszowe, kanapki na bazie wafli zbożowych oraz racuchy z jabłkiem i owsianymi otrębami. Miłośnicy tradycyjnych kanapek powinni przygotować sobie z kolei pastę serowo-jajeczną. Do dzieła!



I. Wykwintna kanapka z łososiem i sosem czosnkowym



Do jej przygotowania potrzebne są: Wafle zbożowo-ryżowe SiejeJe, wędzony łosoś, jogurt naturalny, majonez, koperek, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z majonezem, koperkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na wafel zbożowy, następnie układamy plastry łososia i dekorujemy całość koperkiem.


Wafle zbożowe są nie tylko bazą do kanapek, można podawać je także z konfiturą, serkiem lub jogurtem. Do przygotowania wykwintnej kanapki zachęcają reprezentanci firmy SIEJEJE Rafał i Piotr Wojciechowscy, Krzysztof Militowski s.c., która zdobyła certyfikaty „Doceń polskie” za Wafle zbożowo-ryżowe SiejeJe oraz Wafle orkiszowe SiejeJe. Loża Ekspertów programu promocyjnego nagrodziła drugi z wymienionych artykułów również tytułem TOP PRODUKT.



II. Racuszki z jabłkami i otrębami owsianymi



Składniki:
- 1 jabłko
- 1 szklanka zsiadłego mleka OSM Krasnystaw
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Powstałą masę łączymy z otrębami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wystudzeniu racuchy można posypać cukrem pudrem.


Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. W asortymencie tego producenta znajdziemy aż 11 specjałów z godłem „Doceń polskie”, w tym 8 nagrodzonych także tytułem TOP PRODUKT. Wyróżnione przez specjalistów z branży spożywczej wyroby to: Serek wiejski „Cottage Cheese” naturalny; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia brzoskwiniowy; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jagoda; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia wanilia; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia żurawina; Zsiadłe mleko; Śmietana homogenizowana 18%; Śmietana homogenizowana 12% (wszystkie poza certyfikatem jakości zdobyły też miano TOP PRODUKT) oraz JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jabłko ze smakiem mięty, JOGUŚ - jogurt owocowy do picia truskawka i CALPRO - Calpro Jogurt naturalny wapń + LA-5® i BB-12®.



III. Naleśniki orkiszowe z konfiturą malinową


Składniki:
- 1 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej
- konfitura malinowa VITAPOL
Przygotowanie: mąkę, sól, wodę i mleko miksujemy na puszyste ciasto. Rozgrzewamy patelnię, a następnie spryskujemy ją olejem i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Usmażone naleśniki smarujemy konfiturą malinową i zwijamy w ruloniki.

Recepturą podzielili się przedstawiciele Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego VITAPOL M.T. Ciszkiewicz Sp. j. Przedsiębiorstwo może pochwalić się zdobyciem 5 certyfikatów jakości za swoje wyroby. Loża Ekspertów nagrodziła: Żur Staropolski, Koncentrat barszczu, Śliwki w occie winnym (wszystkie uhonorowano je dwukrotnie, wyroby zdobyły także tytuły TOP PRODUKT), a także Ogórki konserwowe oraz Musztardę Miodową, która również otrzymała tytuł TOP PRODUKT.



IV. Pasta serowo-jajeczna



Do jej przygotowania potrzeba: 3 jajek, 100g sera Gouda, 2-3 łyżeczek majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypiorek oraz sól.


Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.


Przepis pochodzi ze zbiorów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku. Ser Gouda Pełnotłusty tego producenta dwukrotnie zdobył certyfikat jakości, otrzymał także tytuł TOP PRODUKT.


O programie „Doceń polskie”
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania przedsięwzięcia, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców.

W ramach programu, cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Każdy juror indywidualnie sprawdza wszystkie produkty i przyznaje im noty w dziesięciostopniowej skali. Punkty są przyznawane osobno za każdy z trzech wymienionych wcześniej aspektów. Certyfikat jakości uzyskują tylko te wyroby, którym przyznano minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł TOP PRODUKT. Godła promocyjne są nadawane na dwa lata. Po tym okresie producent może ubiegać się o zdobycie kolejnego wyróżnienia, w tym celu zgłasza nagrodzony wcześniej artykuł do ponownej oceny.


Wyczerpujące informacje na temat programu i realizowanych w jego ramach projektów, są dostępne stronie internetowej programu, pod adresem www.docenpolskie.pl. Informacje na temat laureatów programu i nagrodzonych artykułach spożywczych można natomiast uzyskać odwiedzając blog programu, dostępny pod adresem blog.docenpolskie.pl.