Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!

8 stycznia 2020


Szybko, smacznie i wygodnie - tak powinno wyglądać karnawałowe menu. Przygotowanie takiego menu może być z jednej strony dziecinnie proste z drugiej zaś ciężkie ze względu na mnogość propozycji w sklepach. W takich sytuacjach warto postawić na produkty wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie”.


Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?


Żadna dobrze zorganizowana impreza nie miałaby racji bytu bez przekąsek, które bez problemu możemy skonsumować pomiędzy jednym a drugim tańcem. Warto pamiętać, iż menu powinno być ściśle dopasowane do stylu imprezy. I tak, jeżeli stawiamy na czyste szaleństwo wówczas warto postawić na przysmaki w typie finger food - produkty, które zjemy za pomocą jednego kęsa.


W tym wypadku triumfy świecą koreczki przygotowane m.in. z sera, wędlin, ogórków, papryki itp. Kolejno możemy postawić na kolorowe kanapeczki, ciastka, orzeszki, paluszki, przeróżne słodkości. Wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Nie należy też zapominać o wygodzie i zachowaniu higieny. Jako, że produkty te spożywamy głównie rękoma należy ja tak przygotować aby nie wymagały nieustannego wycierania czy też mycia dłoni. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs - to jest to.


Pamiętajmy, że udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także menu bogate w pyszności. Oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski to doskonały pomysł na smakowite menu karnawałowe.



Produkty nagrodzone znakiem jakości „Doceń polskie”, które z powodzeniem mogą stać się inspiracją do stworzenia karnawałowych przekąsek:


- Czekolada Extra gorzka z drobinkami ziarna kakaowegoUnion Chocolate Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Chleb wiejski Piekarnia Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Kiełbasa krucha z szynkaZakład Mięsny Alojzy Mrotek - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Chleb żytnio-razowyPiekarstwo M.J.M. CZWOJDA s.c. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Salami bankietowe w osłonkach oraz posypkach smakowychPAMAS Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Ser Gouda tradycyjnySpółdzielnia Mleczarska ROSPUDA w Filipowie - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- FrankfurterkiZakład Mięsny POLIWCZAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Szynka z PyzdrPPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Łosoś filet z gorgonzolą wędzony N/GC.K. FISH Cymerman-Karkkainen Hanna - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Rogalik z wiśniąPiekarnia Cukiernia RASZCZYK Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej z trawą żubrówkową 70,4 % - Mirosław Pelczar CHOCOLATIER Anna Pelczar - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Puffins pomidor BIO – MICROFOOD S.A. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Sos do kanapekTARSMAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)


 

Przykładowe przystawki proponowane przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”:

I. Pasta serowo-jajeczna

Składniki
- 3 jajka
- 100 g Goudy pełnotłustej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.


II. Smażone gałki jaglane z serem

Składniki
Przepis (na około 4 porcje):
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- sól - bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana

Przygotowanie
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.


III. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego

Składniki
- 2-3 łyżki Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 125 g twarogu 0%
- 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%
- opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy

Przygotowanie
Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.