Juglans regia w codziennym menu
19 lutego 2020
Lista pozytywów wynikających ze spożywania orzechów włoskich wydaje się nie mieć końca. Mimo, iż posiadają ok 60 proc. tłuszczu, to w niedużych ilościach warto regularnie po nie sięgać. Dlaczego? To one są bowiem bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których posiadają aż 40 proc. Liczby te wydają się imponujące, a to zdecydowanie nie koniec pozytywnych właściwości orzechów włoskich. Co więc kryją w sobie Juglans regia?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. - Mają wpływ na regulację ciśnienia krwi a także na stężenie cholesterolu w nich. Ponadto zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co działa antymiażdżycowo, czyli chroni przed zawałem. To ciągle nie wszystko bowiem posiadają one także właściwości przeciwzapalne, a także poprawiają samopoczucie (hamują wydzielanie neurohormonów, będących przeciwnikami hormonu szczęścia – serotoniny. Wpływają również na stan oczu – tłumaczy Konrad Pych, Kierownik ds. Sprzedaży i Marketingu firmy HEBAR Sp. z o.o. producenta bakalii.
Więcej informacji tutaj: link