Kalendarz smakowitych świąt
16 stycznia 2014
Dzień pizzy, musztardy, czekolady... oprócz uroczystości religijnych, czy państwowych w kalendarzu można znaleźć także nietypowe święta związane z jedzeniem. Niektóre z nich wiążą się z tradycjami, inne mają zaś przypominać o znaczeniu konkretnych produktów, grup artykułów spożywczych lub potraw.
Styczeń to dobry moment na planowanie, wielu z nas uzupełnia nowo zakupione kalendarze o dni szczególne, takie jak rocznice ślubu, daty urodziny znajomych, czy wakacyjny urlop. Z początkiem roku warto również sprawdzić, w jakie dni tygodnia przypadają święta lub uroczystości państwowe. Jeżeli bardzo lubimy świętować w kalendarzu możemy także zaznaczyć obchody nietypowych, często oryginalnych, a nawet śmiesznych dni. Wiele z takich wydarzeń ma związek z kuchnią.
Na poważnie
W nietypowym kalendarzu znajduje się kilka „kulinarnych świąt”, które należy traktować całkiem serio. Mają one bowiem skłonić nas do refleksji i zwrócić uwagę na potrzebę szanowania żywności.
Całkiem serio z pewnością powinniśmy potraktować Światowy dzień żywności i walki z głodem, który przypada 16 października. Wydarzenie zostało ustanowione w 1979 roku, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ów dzień ma wzmacniać poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Natomiast o tym jakim bogactwem jest szeroka dostępność produktów spożywczych (dokładniej - wyrobów rodzimych producentów) ma przypominać z kolei Dzień polskiej żywności przypadający 25 sierpnia. Święto to „powołali do życia” organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W ten sposób chcieli oni podkreślić jak ciekawą ofertę doskonałych produktów spożywczych proponują polscy producenci. - Stwierdzenie, że polski konsument ma do dyspozycji ogromny wybór produktów spożywczych różnego typu to truizm, ale na co dzień o tym zapominamy i wybieramy wciąż te same produkty. My chcemy zachęcić do poszukiwań nowych smaków, odkrywania ciekawych wyrobów polskich firm i korzystania z tego, co daje nam natura – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Różnorodność polskich wyrobów spożywczych wysokiej jakości doskonale obrazuje zestawienie artykułów nagrodzonych certyfikatami „Doceń polskie”, przyznawanymi w ramach programu o tej samej nazwie. W ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności blogerzy kulinarni przygotowali szereg inspirujących propozycji na dania składające się tylko z polskich produktów. Podsumowanie akcji dostępne jest na blogu W Krainie Smaku.
Osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa swoje preferencje kulinarne mogą podkreślić kilka razy w roku - 11 stycznia przypada Dzień Wegetarian, 20 marca obchodzimy Dzień Bez Mięsa, z kolei październik to Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, zaś 1 dzień listopada jest Światowym Dniem Wegan. Takie dni to świetny pretekst, by przygotować obiad bez kotleta, czy zrazów, a swoją dietę wzbogacić np. o kolorowe sałatki.
Należy również zwrócić uwagę na dni szczególnie poświęcone rolnictwu i płodom rolnym. Znaczenia dożynek nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, warto jednak wiedzieć, iż w niektórych regionach Polski odbywają się szczególne święta plonów. Po zbiorach jabłek, ziemniaków czy kapusty w takich miejscowościach organizowane są plenerowe imprezy i spotkania branżowe podkreślające znaczenie dominujących na danym terenie upraw. Taką genezę miały m.in. Święto Kapusty w Charsznicy, Europejskie święto jabłka w Obrazowie, Dożynki pomidorowe w Łaszkowie, czy Festiwal Sera w Lidzbarku Warmińskim.
Z przymrużeniem oka
Okazją do zajadania się słodkimi wypiekami są tłusty czwartek ("święto" ruchome) oraz 11 dzień listopada, kiedy to w Poznaniu prym wiodą świętomarcińskie rogale.
W kalendarzu nie brakuje także świąt, które możemy potraktować nie do końca poważnie. Mimo to, stanowią one doskonałą sposobność do spotkań i celebrowania jedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. Osoby przepadające za słodkościami powinny w specjalny sposób uczcić przypadający 12 kwietnia Dzień Czekolady. Kawosze okazję do świętowania mają z kolei 30 czerwca, zaś miłośnicy mleka mają potrójne szczęście - Dzień Mleka obchodzony jest bowiem 25 maja, 1 czerwca, jak również 4 lipca.

Alkohole również doczekały się swoich „świąt”, obchodzić je mogą jednak wyłącznie osoby dorosłe. 24 lipca przypada Światowy Dzień Tequili. Sierpień uznawany jest za miesiąc trzeźwości, mimo to 5 sierpnia okazję do celebrowania mają miłośnicy złocistego z pianką, wówczas obchodzi się Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. 16 sierpień to z kolei Międzynarodowy Dzień Zagrychy.
Niezależnie od naszego stosunku do nietypowych świąt, trzeba przyznać, że stanowią one ciekawy kontrapunkt dla tradycyjnych uroczystości, a przy tym przypominają o produktach spożywczych lub potrawach. W tym tkwi ich siła. To jak „uczcimy” owe dni zależy tylko od naszego wyczucia smaku i kreatywności.