Konsumenci są coraz bardziej świadomi
18 lipca 2023
Systematycznie wzrasta świadomość konsumentów co do sposobu zdrowego stylu życia. Jak grzyby po deszczu powstają studia fitness, siłownie, gabinety dietetyczne. Ludzie dostrzegają potrzebę dbania o swoje zdrowie, a co za tym idzie - wzrasta także świadomość potrzeby zdrowego odżywiania się. Konsumenci zaczynają świadomie dokonywać zakupów i poszukują produktów ekologicznych i prozdrowotnych. Doskonałą odpowiedzią na ich potrzeby jest nowa propozycja na rynku Grupy Piekarniczej - Chleb wysokobłonnikowy Złote Ziarno, po którą z pewnością chętnie sięgną konsumenci poszukujący żywności prozdrowotnej, którzy coraz częściej dokonują wyboru pieczywa, zwracając przede wszystkim uwagę na jego jakość. Ta nowa linia pieczywa wyróżnia się wbudowanym w strukturę ciasta mikronizowanym błonnikiem owsianym i jest znakomitym źródłem błonnika. Warto wiedzieć bowiem, że błonnik owsiany stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, zwiększa jego zawartość od 1 do 2% w gotowym produkcie, pozwala na przedłużenie o dwa dni terminu przydatności do spożycia pieczywa, powoduje wzrost jego masy i objętości do 12% oraz wzrost wodochłonności mieszanki piekarskiej. Zmniejsza także kaloryczność gotowego produktu, polepsza jakość miękiszu, powoduje wzrost wilgotności i kwasowości ogólnej pieczywa oraz zawartości białka. Pozytywnie wpływa również na cechy organoleptyczne tak wzbogaconego pieczywa.
Chleb wysokobłonnikowy Złote Ziarno weźmie udział w 47. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”. Produkt ten ubiega się o przedłużenie licencji programu.