Laureaci XIV audytu żywności programu ”Doceń polskie”. Branża piekarska i cukiernicza
25 listopada 2014
Wyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty 21 artykułom, a 18 z nich nagrodzili tytułami TOP PRODUKT. Patronem honorowym programu promującego polskie wyroby spożywcze najwyższej jakości jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W gronie laureatów październikowej certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest 13 firm z branży piekarskiej i cukierniczej. Godłem programu, potwierdzającym wysoką jakość artykułów spożywczych, wyróżniono 21 wyrobów tego sektora. Co więcej, aż 18 spośród nich otrzymało tytuł TOP PRODUKT, co oznacza, że uzyskały one od jurorów maksymalne noty.
Laury dla wyrobów firm z branży piekarskiej i cukierniczej
Pięcioosobowa Loża Ekspertów programu pozytywnie oceniła następujące wyroby firm z branży piekarskiej: Chleb wiejski Piekarni Sezam (nagrodzony także tytułem TOP PRODUKT ), Chleb pytlowy z ziarnami Piekarni Fogiel&Fogiel (TOP PRODUKT), Chleb babci Zosi z oferty PPHU Magdalena Kokoczka (TOP PRODUKT), Chleb żytni (TOP PRODUKT) Piekarni Przystanek, a także Chleb wiejski, Chleb witalny (TOP PRODUKT) oraz Bułka cięta (TOP PRODUKT) produkowane w Zakładzie Piekarniczym KŁOS. Piekarnia Kłos otrzymała również godło „Doceń polskie” za Żurek z Kłosa (TOP PRODUKT), Ciasto z serem oraz Dżem malinowy (TOP PRODUKT).
Certyfikatami programu nagrodzono także inne słodkie wyroby. Laury programu otrzymały: Chrupki kukurydziane zwykłe (TOP PRODUKT) oraz Chrupki kukurydziane o smaku arachidowym (TOP PRODUKT) - wyroby Przedsiębiorstwa Wielobranżowego SOLO, cukierki Kanoldy (TOP PRODUKT) z PPH Ewa, Chałwa lniana (TOP PRODUKT) produkowana przez firmę GJ-Gacjana, Chrupki kukurydziane beskidzkie (TOP PRODUKT) z oferty PPUH Recorn, Chrupki kukurydziane Tygryski (TOP PRODUKT) tworzone przez TBM Snacks, a także Michałki (TOP PRODUKT), Trufla z maczkiem (TOP PRODUKT) oraz Pawełki, czyli słodkości firmy „Śnieżka-Invest”
Wśród produktów nagrodzonych certyfikatem „Doceń polskie” znajdziemy również Mieszankę prażonych ziaren Euforia (TOP PRODUKT) marki Ziarenkowo oraz Mąkę zamojską 450 Zakładu Zbożowo Młynarskiego w Werbkowicach (TOP PRODUKT).
Certyfikaty programu są nadawane na dwa lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce korzystać z godła promocyjnego, jest zobowiązany dostarczyć wyrób do powtórnej oceny. Pozwala to sprawdzić, czy firma (pomimo upływu czasu) zachowuje jakość godną wyróżnienia.
W trakcie XIV certyfikacji eksperci po raz drugi ocenili wyroby PW SOLO oraz firmy „Śnieżka-Invest”. Ponowne przyznanie certyfikatów artykułom spożywczym tych producentów dowodzi, że firmy te niezmiennie utrzymują wysoką jakość.
Poza wymienionymi wyrobami, podczas XIV certyfikacji żywności, wyróżniono również inne artykuły spożywcze, m.in. nabiał, przetwory owocowe, mięsa czy napoje. Szczegółowe informacje na temat nagrodzonych produktów można uzyskać na blogu programu, pod adresem blog.docenpolskie.pl.
Reguły przyznawania certyfikatów
Certyfikaty „Doceń polskie” nie są nadawane automatycznie - nagradza się nimi tylko te artykuły, które podczas audytu zostaną pozytywnie ocenione przez grono doświadczonych specjalistów z branży spożywczej. Wspólnym elementem wszystkich produktów ubiegających się o certyfikat „Doceń polskie” jest posiadanie tzw. polskiego akcentu, tj. cechy łączącej wyrób z naszym krajem, takiej jak bazowanie na tradycyjnej recepturze, czy rodzimych składnikach lub produkowanie żywności na terenie Polski. Ów aspekt jest podstawowym warunkiem dopuszczającym żywność do udziału w audycie.
- Zasady wyróżniania artykułów spożywczych certyfikatami „Doceń polskie” są bardzo przejrzyste. Laureatami programu nie są przypadkowe firmy, lecz producenci, których wyroby naprawdę zasługują na uznanie. Certyfikat to wartościowa wskazówka dla konsumentów szukających bardzo dobrej, polskiej żywności – podkreśla Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.
Członkowie Loży Ekspertów, czyli jury programu, sprawdzają każdy artykuł spożywczy z osobna i przyznają mu punkty za smak i wygląd. Noty wystawiane są także za stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Każdy ekspert dysponuje ocenami w skali 1-10. Na podstawie liczby uzyskanych punktów podejmowana jest decyzja o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie”. Cenne godło nadawane jest tylko tym artykułom, które otrzymają od ekspertów minimum 7,5 pkt., żywność z maksymalnymi ocenami zdobywa również tytuł TOP PRODUKT.
W Loży zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim stażem pracy w branży spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jednym z jurorów oceniających żywność jest przedstawiciel resortu rolnictwa. Honorowym patronem programem „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.