Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Menu w kolorze zieleni

26 lipca 2019


Zielony kolor powszechnie utożsamiany jest z przyrodą, naturą. Oznacza odrodzenie, wzrost a w czasach pogańskich także płodność. Obecnie kojarzony jest z dbaniem o przyrodę, z ekologią. Mówi się, że przebywanie pośród zieleni koi nerwy, regeneruje siły, uspokaja. Dlatego też w wielu placówkach barwa ta dominuje na ścianach. Nie inaczej dzieje się w przypadku jedzenia, bowiem kolor ma znaczenie nawet w kwestii potraw!


Zielone warzywa zawierają całe mnóstwo cennych składników, należą do najmniej kalorycznych artykułów spożywczych, są smaczne, zawierają wiele witamin, związków mineralnych, zawierają błonnik i barwniki roślinne, które również mają prozdrowotne właściwości. Są bogate m.in. w luteinę, chlorofil, kwas foliowy, witaminę C oraz magnez - Zielone warzywa najlepiej spożywać w formie surowej. Wówczas nie tracą one swoich cennych właściwości. Z uwagi na niską zawartość kalorii mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Co więcej, spore znaczenie dla zdrowia człowieka ma zawarty w warzywach zielonych chlorofil. Dlaczego? To właśnie on wspomaga produkcję krwi i wzmacnia system naczyniowy. Bierze także udział w unieszkodliwianiu i wydalaniu toksyn z organizmu. Ponadto oczyszcza wątrobę oraz jelita. Chlorofil wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a także wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się wrzodów. Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw – tłumaczy Ewelina Staniszewska, Specjalista ds. Marketingu i Komunikacji Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o.


Cała informacja prasowa tutaj: link