Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi honorowym patronem atestacji programu „Doceń polskie”

7 listopada 2018


Już po raz dziewiąty Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął honorowym patronatem certyfikacje żywności organizowane w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Należy zaznaczyć, że resort rolnictwa wspiera audyty produktów spożywczych od początku istnienia programu. Każdego roku organizowane są cztery certyfikacje. Najbliższa atestacja odbędzie się 30 stycznia 2019 roku.


Celem organizowanego od 2011 roku Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest propagowanie wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców. Ich oceną zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Przewodniczącym jury jest mistrz kuchni Mirek Drewniak. Do członków jury należy decyzja o przyznaniu certyfikatu jakości „Doceń polskie”.


- Doceniam i popieram inicjatywę kontynuowania organizacji przedsięwzięcia, które ma korzystny wpływ na kreowanie dobrego wizerunku polskich artykułów rolno-spożywczych poprzez wyłanianie, nagradzanie i promowanie wyrobów spożywczych wyróżniających się wysoką jakością oraz zachęcanie konsumentów do nabywania rodzimych produktów – napisał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jan Krzysztof Ardanowski w liście adresowanym do organizatorów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.


- Decyzja ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego o objęciu patronatem honorowym przyszłorocznej odsłony programu bardzo nas cieszy. To kolejny dowód na to, że nasze działania idą w dobrym kierunku – wyjaśnia Karolina Szlapańska, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.


W trakcie organizowanych certyfikacji specjaliści tworzący Lożę Ekspertów sprawdzają indywidualnie każdy produkt. Ocenie jury podlegają trzy aspekty: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny danego wyrobu. Za każdą z wymienionych ocen można zdobyć od 1 do 10 punktów. Aby otrzymać certyfikat „Doceń polskie” należy uzyskać minimum 7,5 pkt. Natomiast specjały z maksymalnymi notami nagrodzone zostają zaszczytnymi tytułami TOP PRODUKT. W tym kontekście należy zaznaczyć, że wyróżnienia te przyznawane są na okres 24 miesięcy. Po upływie tego czasu producent, który jest zainteresowany dalszym korzystaniem z godła promocyjnego ma możliwość zgłoszenia produktu do ponownego sprawdzenia.


Laureaci programu – producenci żywności uhonorowanej znakiem „Doceń polskie” - po wykupieniu stosowniej licencji, otrzymują pakiet narzędzi wspierających działania marketingowe. - Producenci wyróżnieni podczas certyfikacji mogą korzystać ze znaku promocyjnego na wszystkich polach eksploatacji, które pozwalają podkreślić wysoką jakość wyrobu oraz jego rodzime pochodzenie. Firmy mogą dowolnie dysponować certyfikatem programu, jak również promować swoje specjały za pośrednictwem bloga, bezpłatnego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”, czy też materiałów udostępnianych mediom – dodaje Karolina Szlapańska.


W pakiecie znajdują się także profesjonalne zdjęcia nagrodzonych wyrobów oraz konsultacje ze specjalistą Centrum Znakowania Żywności pod względem zgodności informacji zawartych na etykiecie artykułu spożywczego z aktualnymi rozporządzeniami. Laureaci mogą korzystać z tych możliwości bez ponoszenia dodatkowych kosztów.