Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Niedługo Święta. Postaw na pierogi!

17 grudnia 2019


Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły - to modlitwa, którą jeszcze do niedawana, w okolicach Podkarpacia odmawiano przed „pierogowym” posiłkiem. Dlaczego właściwie tam? Odpowiedź jest prosta i związana z historią pierogów w Polsce. Trafiły one do Naszego kraju za sprawą zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie – Jacka Odrowąża. Według legend, w trakcie przejeżdżania przez Podkarpacie, mając mąkę, kapustę, grzyby oraz...uczucie głodu połączył wszystkie składniki tworząc pierwowzór obecnych pierogów.


Pierogi wpisały się w polską kuchnię i figurują w niej po dziś dzień. Do dyspozycji konsumentów są te gotowane, smażone czy też pieczone. W trakcie świat przeważają pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Coraz częściej natomiast konsumenci rezygnują z własnoręcznego przygotowania tego tradycyjnego dania na rzecz zakupu ich w dedykowanych temu miejscach.


Więcej informacji tutaj: link