Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Obiad z… e-booka

23 października 2017


Zapraszamy na obiad! Na dobry początek tatar, później krem z brokułów i stek z polędwiczki, a na deser sernik. Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Więcej smacznych propozycji na każdą okazję zawiera e-book opracowany przez organizatorów tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność.


 

Krem z brokułów z grzankami i pastą feta, Chłopski tatar Dziadunia, Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym oraz Sernik puszysty - to tylko 4 spośród aż 85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.


Wyróżnienia przyznawane są wyłącznie artykułom żywnościowym posiadającym tzw. polski akcent, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysoką liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wszystkie produkty są sprawdzane indywidualnie podczas organizowanych co kwartał audytów. Najbliższa atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.


E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Zachęcamy do korzystania z zawartych w nim przepisów i… zapraszamy na obiad!

 

I. Chłopski tatar Dziadunia
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

Składniki:
- mięso wołowe na tatar (polędwica wołowa, może być także rostbef lub udziec)
- ogórki czosnkowo-koperkowe Ogródek Dziadunia
- Papryka konserwowa firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- cebula perłowa lub szalotka
- świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
- olej
- surowe żółtko (według upodobań)


Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy, a ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy je do mięsa wraz z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Za pomocą ringu formujemy tatar, następnie układamy go na talerzu, na wierzchu umieszczamy żółtko; danie można ozdobić kiełkami.

 

 

II. Krem z brokułów z grzankami i pastą feta
Składniki (2 porcje):
- 1 Brokuł Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- grzanki
- 0,5 op. sera feta
- 0,5 op. śmietany
- 1 l. wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Umytego brokuła kroimy na części, zagotowujemy z bulionem przez 10 min, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

 

 

III. Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym
Składniki:
- 600 g polędwiczki wieprzowej

Składniki marynaty :
- 100 ml oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml piwa
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- sok z 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- Sos czosnkowy firmy TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie:
Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.

IV. Sernik puszysty
Składniki:
- 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 2 budynie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra śmietanki kremowej
- sok z cytryny

Składniki ciasta (spodu):
- 3 żółtka (białka do masy serowej)
- 1,75 szklanki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.

* * *
Zdjęcia: materiały laureatów programu „Doceń polskie”

* * *