Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Podsumowanie XXIII audytu żywności organizowanego w ramach programu „Doceń polskie”

7 lutego 2017


Prawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 firm. Najliczniejszą reprezentację miało woj. mazowieckie, a co ósmy wytwórca jest z branży mięsnej.


 

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku, honorowy patronat nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Siódmy rok funkcjonowania programu rozpoczął się od przygotowań do XXIII certyfikacji, która miała miejsce 1 lutego br. w Sosnowcu.



XXIII atestacja produktów w liczbach



Do certyfikacji zgłoszono produkty z oferty blisko 80 firm. Producenci, którzy zaangażowali się w wydarzenie reprezentują niemal cały kraj; ich siedziby są zlokalizowane w 14 województwach. Najwięcej z nich (19 wytwórców) pochodzi z Mazowsza. Co ciekawe, w audycie udział wzięły zarówno produkty 2 firm mieszczących się w Sosnowcu (czyli mieście, gdzie miał miejsce audyt), jak i wyroby firmy oddalonej od tego śląskiego miasta o prawie 600 km.
Podczas audytu Loża Ekspertów oceniła ponad 180 artykułów spożywczych. Wyroby te można pogrupować w 13 kategorii, tj: pieczywo i wyroby cukiernicze; nabiał i tłuszcze; owoce i warzywa; miody; suplementy diety oraz produkty „Superfoods”; alkohol; mięso i wędliny; dania gotowe; napoje; słodycze; przetwory owocowe i warzywne; makarony oraz produkty przemiału zbóż. Udział w atestacji jest bezpłatny, liczba produktów zgłaszanych do oceny także nie jest ograniczona.

Co drugi
 wytwórca przystąpił do audytu z więcej niż jednym wyrobem (średnia statystyczna to ponad wyroby na jednego uczestnika audytu). Jedna z firm biorąca udział w programie promocyjnym może pochwalić się posiadaniem w ofercie 16 propozycji uhonorowanych godłem „Doceń polskie”. Podczas minionej certyfikacji producent ten ubiegał się o ponowne wyróżnienie kolejnych trzech wyrobów.


Wszystkie produkty zgłoszone do oceny zostały indywidualnie sprawdzone przez każdego z 5 członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jury obradowało w składzie: Celina Nierodkiewicz (reprezentująca Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP), Katarzyna Salomon (program „Doceń polskie”), Jarosław Kujawa (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Wiesław Bober (Executive Chef Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, fundator i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni) i Mirek Drewniak (fundator oraz członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, przewodniczący Loży Ekspertów).


Specjaliści indywidualnie przyglądali się wyrobom, po czym przyznawali im noty w 3 kategoriach. Ocenie podlegają smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jego jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech wystawiane są punkty w skali od 1 do 10. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT.
Godła jakości są przyznawane na 2 lata. Po upływie tego okresu, producent zainteresowany dalszym korzystaniem ze znaku „Doceń polskie” może zgłosić nagrodzoną żywność do ponownego sprawdzenia. Jeśli artykuł spożywczy powtórnie uzyska określoną w regulaminie liczbę punktów, wytwórca przez kolejne 2 lata może promować dany artykuł certyfikatem „Doceń polskie”.
Co drugi wytwórca, który przystąpił do lutowej certyfikacji posiada już godło jakości programu promocyjnego „Doceń polskie”. Niektóre wyroby były 1 lutego oceniane już po raz trzeci, co oznacza, że ich producent został nagrodzony po raz pierwszy w 2013 roku.



Audyt w opinii ekspertów i twórców programu


– Rynek podąża za potrzebami konsumentów, stąd obecność na certyfikacji nie tylko tradycyjnych produktów, ale także wyrobów bezglutenowych, czy artykułów z kategorii „Superfoods”. Możliwość nabycia takich propozycji jest istotna nie tylko z punktu widzenia konsumentów, ale i przedstawicieli branży hotelarskiej, czy gastronomicznej – mówi Wiesław Bober, członek Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.
– Niezmiennie zachęcam do sięgania po polską żywność! Kolejny raz podczas audytu przekonujemy się o jej wysokiej jakości. Nie da się wymienić wszystkich wartościowych wyrobów, ale z produktów rodzimych firm naprawdę możemy być dumni – dodaje Celina Nierodkiewicz, która także oceniała żywność.
– Trudno mówić o wysokiej jakości, gdy nie ma powtarzalnej i stabilnej produkcji. Cieszę się, że producenci nagrodzonych wcześniej artykułów ponownie decydują się wziąć udział w audycie, a znakomita większość z nich nieprzerwanie prezentuje wysoki poziom – przyznaje Mirek Drewniak, przewodniczący grona eksperckiego.
– Program „Doceń polskie” nie jest konkursem, nie wybieramy najlepszego produktu, ale – korzystając z wiedzy i doświadczenia członków Loży Ekspertów – wyróżniamy wyroby wysokiej jakości. W ten sposób wskazujemy konsumentom produkty warte uwagi. Program jest obecny w branży spożywczej siódmy rok, mamy więc już swoją renomę i rozpoznawalność. Liczny udział producentów żywności w kolejnej certyfikacji dowodzi, że zmierzamy w dobrym kierunku, a narzędzia oferowane laureatom przynoszą im konkretne korzyści – mówi Marek Bielski, twórca programu „Doceń polskie”.
 Różnorodność to cecha nie tylko produktów ocenianych podczas audytu, ale także firm przystępujących do programu. Każda z nich jest inna, ale mają cechy wspólne: nie obawiają się ocen niezależnych ekspertów, a poprzez zdobycie znaku „Doceń polskie” chcą się wyróżnić na tle konkurencji i podkreślić wysoką jakość swoich wyrobów. Udział w certyfikacji jest bezpłatny; firmy niczego nie tracą, a przystępując do programu mogą bardzo wiele zyskać – podsumowuje Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”.


* * *
Fotorelacja z audytu jest dostępna na Fanpage programu. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć!