Polscy producenci twórcami wysokiej jakości żywności
20 maja 2019
- Już od początku działania programu „Doceń polskie” żywność prezentowała wysoką klasę ale tak wyrównanego poziomu jak w trakcie tej atestacji nie było dawno. Zmieniają się oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji, a rodzime artykuły spożywcze są niezmiennie wysokiej jakości! - tłumaczył po zakończeniu certyfikacji „Doceń polskie”, przewodniczący Loży Ekspertów, Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak dodając jednocześnie, że jeśli jakość polskiej żywności ocenić na podstawie produktów biorących udział w programie „Doceń polskie”, można być więcej niż zadowolonym. Świadomość konsumentów rośnie, a w odpowiedzi na ich potrzeby przedstawiciele polskiego sektora FMCG przygotowują coraz ciekawsze wyroby.
W trakcie XXXII certyfikacji jury programu oceniło ponad 170 wyrobów należących do asortymentu 72 rodzimych producentów żywności. Pośród wyróżnionych produktów znalazły się: nabiał, pieczywo, mięsa (w tym dziczyzna), ryby, słodycze, miody, napoje, alkohole, pieczywo, warzywa, owoce, regionalne specjały, przetwory, dania gotowe, mąki, oleje czy wyroby marki własnej. Atestacja miała miejsce w Sosnowcu, 15 maja br. To była druga z tegorocznych certyfikacji (poprzednia dobyła się w styczniu), a jednocześnie – trzydziesta druga w całej historii programu realizowanego od 2011 roku.
Pełna relacja z XXXII certyfikacji tutaj: link