Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Poznaj siłę koktajli!

10 czerwca 2019


Jedz warzywa i owoce, bo to zdrowe i urocze! Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz codziennie warzywa! Jedz owoce, jedz warzywa, a będziesz w energii pływał – tylko niektóre z powiedzeń, jakie przekazywane są nam od najmłodszych lat. Dziś o doskonałych właściwościach zdrowotnych warzyw i owoców nie trzeba nikogo przekonywać. Mnogość sposobów ich przygotowywania może niejednego wprawić w osłupienie. Pośród nich znajduje się pewne orzeźwiające danie, które doskonale sprawdzi się właśnie teraz, w okresie letnim!


Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienna dawka spożywanych warzyw i owoców oscylowała wokół min. 400 g. Dla jednych są to dane standardowe, inni zaś na samą myśl o warzywach wzdrygają się z niezadowoleniem. Zarówno dla osób, które bez tych zdrowych przysmaków nie wyobrażają sobie dnia, a także dla tych, którzy na widok sałaty czy rukoli z niezadowoleniem przewracają oczami stworzono koktajle i smoothie!


Przepisy na przepyszne koktajle proponowane przez laureatów programu „Doceń polskie”


Koktajl z morwą białą


Składniki
- 200 ml schłodzonego naparu z Morwy białej 100% firmy Look Food Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 30 g owoców goji
- szklanka liści młodego szpinaku
- 1 banan - 1 łyżka syropu klonowego


Przygotowanie
Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Koktajl najlepiej wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.



Mleczny koktajl malinowy z mlekiem naturalnym 2,0% OSM w Piaskach


Składniki
- 2 szklanki Mleka naturalnego 2,0% Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego


Przygotowanie
Maliny dokładnie płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie owoce, mleko i cukier dokładnie miksujemy w blenderze aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Napój przelewamy do szklanek, a następnie umieszczamy na pół godziny w lodówce do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, gotowy koktajl możemy jeszcze udekorować świeżymi malinami lub bitą śmietaną.


Koktajl na dzień dobry „Borówkowa moc”


Składniki
- 1 porcja kefiru 0% (można użyć także jogurtu lub mleka)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- ok. 140 g borówki amerykańskiej lub innych sezonowych owoców


Przygotowanie
W naczyniu umieszczamy kefir (wg diety dr Budwig olej lniany najlepiej jest łączyć z nabiałem 0%), olej lniany oraz łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie miksujemy, następnie dodajemy siemię lniane i borówki i miksujemy wg uznania. Do gotowego koktajlu można dodać także płatki owsiane, to zwiększy jego kaloryczność.