Program „Doceń polskie” – trwają przygotowania do XII audytu żywności
10 kwietnia 2014
Trwa przyjmowanie zgłoszeń od producentów żywności chcących zdobyć certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Artykuły spożywcze spełniające podstawowe kryterium programu, tj. posiadające „polski akcent”zostaną ocenione przez ekspertów w trakcie certyfikacji, która odbędzie się 30 kwietnia w Krakowie. Wyroby najwyższej jakości otrzymają godło „Doceń polskie”. Honorowy patronat nad programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Niecałe trzy tygodnie dzielą nas od XII audytu produktów żywnościowych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Dotychczas, do organizatorów przedsięwzięcia napłynęły zgłoszenia od firm z branży spożywczej z niemal wszystkich województw.
Rozpiętość nie dotyczy wyłącznie regionów, w których powstaje żywność. Wytwórcy różnią się przede wszystkim rodzajem asortymentu - o godło programu starają się m.in. spółdzielnie mleczarskie, piekarnie i cukiernie, firmy z branży mięsnej, producenci alkoholi, przetwórnie owoców, warzyw i grzybów, a także firmy oferujące słodycze. Swoje wyroby zgłosiły zarówno małe zakłady lokalne, jak i duże przedsiębiorstwa o ogólnopolskim zasięgu.
Do udziału w programie zakwalifikować mogą się tylko wyroby firm z branży spożywczej posiadające „polski akcent” - produkty, które powstały z polskich składników, wg tradycyjnej receptury lub są wytwarzane na terenie naszego kraju. Udokumentowanie związku wyrobu z Polską jest koniecznym warunkiem przystąpienia do programu „Doceń polskie”. O znak promocyjny mogą starać się także sieci handlowe oferujące wyroby marek własnych, artykuły te muszą także spełniać ów warunek.
Żywność z potwierdzonym „polskim akcentem” bierze udział w audycie, podczas którego pięcioosobowa Loża Ekspertów ocenia wszystkie produkty i decyduje które z nich zasługują na wyróżnienie. Jak przebiega proces oceny?
- Audyt nie jest plebiscytem. Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego produktu w danej kategorii, ale ocenia wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i przyznaje im punkty w dziesięciostopniowej skali. Ocenie podlegają trzy aspekty: smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jakości produktu do jego ceny. Certyfikat „Doceń polskie” lub „Doceń polskie” - MARKI WŁASNE otrzymują tylko te artykuły spożywcze, które zdobyły wymaganą regulaminem liczbę punktów. Żywność z maksymalnymi notami nagradzana jest także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Karolina Szlapańska z programu „Doceń polskie”. - Każdy członek Loży Ekspertów samodzielnie przyznaje punkty, wynik certyfikacji jest wiarygodny, gdyż odzwierciedla opinię pięciu różnych osób – dodaje K. Szlapańska.
Loża Ekspertów w trakcie XI certyfikacji żywności, która odbyła się w styczniu tego roku
Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni z wieloletnim doświadczeniem, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Grono decydujące o przyznaniu godła „Doceń polskie” tworzą osoby zawodowo związane z żywnością, członkiem Loży Ekspertów jest m.in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Certyfikaty „Doceń polskie” nadawane są na dwa lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce promować swoje wyroby godłem programu jest zobowiązany dostarczyć nagrodzone wcześniej artykuły spożywcze do ponownej certyfikacji. - Powtórna ocena nie różni się od tej, według której produkt był wcześniej sprawdzany; eksperci po raz drugi przyznają punkty za każdy z trzech ocenianych aspektów - tłumaczy Marek Bielski, twórca programu „Doceń polskie”.
- Producenci dostarczają produkty do ponownej oceny, zgłaszają do certyfikacji także inne swoje wyroby, by móc zdobyć kolejne wyróżnienia. Firmy, które przekonały się o potencjale certyfikatu „Doceń polskie” chcą promować nim coraz więcej artykułów ze swojej oferty. To utwierdza nas w przekonaniu o słuszności naszych działań - podkreśla Marek Bielski.
Sposobów na wykorzystanie godła jest bardzo dużo. Producenci zamieszczają logotyp programu na opakowaniach wyróżnionych wyrobów, a także materiałach promocyjnych i reklamach różnego typu. Certyfikaty programu eksponowane są w firmowych sklepach, czy stoiskach, także podczas targów branżowych. Wszystko po to, by konsument miał pewność skąd pochodzi dany produkt i wiedział, że wyrób został sprawdzony przez ekspertów i jest wart uwagi.
Informacje na temat dotychczasowych laureatów programu „Doceń polskie” można zdobyć na stronie www.docenpolskie.pl oraz blogu programu dostępnym pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Najbliższa certyfikacja odbędzie się 30 kwietnia w Krakowie, będzie to już XII audyt organizowany w ramach programu „Doceń polskie”.
* * *
Program „Doceń polskie” - trwają przygotowania do XII audytu żywności - Inf.pras do pobrania.