Sękacz MARK – zdobywcą Godła „Doceń polskie”
7 listopada 2011
Loża Ekspertów podczas III Certyfikacji Programu promocyjnego „Doceń polskie” uhonorowała Godłem „Doceń polskie” Sękacz zgłoszony do oceny przez firmę MARK z Giżycka.
Loża Ekspertów podczas III Certyfikacji Programu promocyjnego „Doceń polskie” uhonorowała Godłem „Doceń polskie” Sękacz zgłoszony do oceny przez firmę MARK z Giżycka.
Legenda głosi, że pierwszy sękacz został podany na dworze w Berżnikach koło Sejn, Królowej Bonie, która zachwyciła się tym wyjątkowo smacznym i efektownym ciastem z sękami, które odtąd często zdobiło królewski stół na Wawelu. W przedwojennej Polsce pojawienie się w witrynach stołecznych cukierni ustrojonego cukrowymi kwiatkami sękacza było nieomylnym zwiastunem zbliżającej się Wielkanocy. Dzisiaj, w dobie globalizacji, firma Mark pragnie podtrzymać ludową tradycję i daje klientom możliwość delektowania się smakołykiem Królowej Bony.
pobierz artykuł