Siła tkwi w kiszonkach
20 stycznia 2020
Rozpoczynamy cykl krótkich tekstów dotyczących Naszych rodzimych Superfoods! Aktualnie "na tapecie" kiszonki. O doskonałych właściwościach tych produktów z pewnością nie trzeba nikomu przypominać. Choć ze względu na swój charakterystyczny smak, u niektórych osób mogą nie cieszyć się szczególną popularnością, to nie można im odmówić tego, że stanowią źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników.
Tak jest! Produkty kiszone zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pośród nich znajduje się m.in. witamina K, która korzystnie wpływa na układ krążenia, gospodarkę wapniową organizmu a także na krzepnięcie krwi. Produkty kiszone są niskokaloryczne, dlatego warto postawić właśnie na nie, zarówno w procesie odchudzania, jak i utrzymywania odpowiedniej wagi. Około 200 gramowa miseczka kapusty kiszonej to zaledwie 36 kcal. Odporność to coś czego Nam brakuje. Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym. Pomóc w jej poprawieniu może niezawodna witamina C – którą także znajdziemy w kiszonkach!
Więcej o właściwościach produktów kiszonych znajdziecie na Naszym blogu: link