Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem
16 października 2019
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem (ŚDŻ) został ustanowiony w roku 1979 przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W tym roku ŚDŻ będziemy obchodzić po raz 40. Celem Światowego Dnia Żywności jest przeciwdziałanie wciąż obecnemu na świecie problemowi głodu, jak również przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności na globalną skalę oraz podnoszenie świadomości społecznej na temat problemów żywnościowych świata.
Światowy Dzień Żywności uświadamia nam, że produkty spożywcze są swego rodzaju skarbem, niedostępnym w odpowiedniej ilości wszystkim ludziom. Taki dzień pozwala na artykuły żywnościowe spojrzeć z zupełnie innej perspektywy. Podobny wydźwięk ma Dzień polskiej żywności – „święto” ustanowione przez twórców programu „Doceń polskie”. Ów dzień, celebrowany 25 sierpnia, ma podkreślić szczególne znaczenie rodzimych produktów spożywczych i wysiłek ich wytwórców.