Tradycyjne serowarstwo na nowo
14 lipca 2023
Serowarnia Golęczewo narodziła się z zamiłowania do prawdziwych smaków i ogromnego szacunku do tradycji. To miejsce, w którym historia styka się z nowoczesnością - firma prowadzi bowiem w nowoczesnym obiekcie produkcję wyrobów z mleka w oparciu o tradycyjne techniki. Mleko do produkcji pozyskiwane jest u lokalnych producentów, dzięki czemu surowiec, z którego wytwarzane są golęczewskie sery jest zawsze świeży i naturalny. W Golęczewie ręcznie produkuje się prawdziwe sery, a receptury i metody inspirowane są latami doświadczeń serowarskiego rzemiosła. Jak podkreślają przedstawiciele firmy - Koncepcja naszego zakładu i zaplanowane procesy pozwalają nam na wytwarzanie w tradycyjny sposób praktycznie każdego wyroby mleczarskiego - od naturalnego gęstego jogurtu, bez zagęstników i dodatków mleka w proszku bądź białek, sera solankowego typu śródziemnomorskiego, serów dogrzewanych, serków krótko dojrzewających z porostem szlachetnej pleśni, serka zwarowego typu ricotta do serów pielęgnowanych o różnym stopniu dojrzałości i innych w zależności od oczekiwań i sugestii konsumentów.
Serowarnia Golęczewo weźmie udział w 47. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” członkowie Loży Ekspertów ocenią jedną z jej propozycji - Ser dojrzewający GOLD z Golęczewa.
Więcej informacji na temat Serowarni Golęczewo i jej oferty znaleźć można na stronie internetowej https://serowarniagoleczewo.pl/