Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Trzy przepisy na karnawałowe specjały

12 stycznia 2017


Krem ze skorzonery, sałatka z pomarańczami i pizza z ananasem. Brzmi egzotycznie? Tymczasem przepisami na te dania dzielą się rodzime firmy, laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Zapraszamy do rozsmakowania się w propozycjach idealnych np. na karnawałowe spotkania.



Karnawał sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Czym podjąć gości? Zachęcamy do przetestowania przepisów na pizzę z ananasem, zupę-krem ze skorzonery oraz sałatkę z jabłkami i pomarańczami. Choć nazwy dań brzmią egzotycznie, są to propozycje polskich producentów żywności.
Składnikami smakowitych potraw są rodzime produkty spożywcze, których najwyższa jakość została potwierdzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Artykuły spożywcze sygnowane charakterystycznym biało-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzymały od Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” (w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej) wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.


I. Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent serów Serenda, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleźć przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatkę z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, więc to propozycja dla osób pełnoletnich).


Składniki:
- 2 winno-słodkie jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pomarańcze
- 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 20 dag chudej szynki
- ulubione, różnorodne sałaty
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 suszone figi
- 4 suszone daktyle
- kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii.


 

 

 

II. Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery
Zupa - Krem ze skorzonery z prażonymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon - tak brzmi pełna nazwa potrawy, której głównym składnikiem jest wężymord (czarny korzeń). Dopełnieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady można znaleźć na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com.
Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C.
Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.


Składniki na 4 porcje:
- 1 kg skorzonery
- 250 g ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 80 g pestek z dyni
- 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:
Skorzonerę i ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarę potrzeby i gustu).
Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupę podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno.
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).


 

 

III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można się o tym przekonać odwiedzając stronę internetową www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych.

Składniki na pizzę dla 2-4 osób:
Ciasto:
- 400g mąki
- 3 dag drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
- 200 g serka topionego Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 0,5 dojrzałego ananasa
- 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek do polania pizzy
- garść roszponki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem „od dołu”. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy