XXXIII certyfikacja przeszła do historii
1 sierpnia 2019
Trzeci w tym roku audyt produktów spożywczych za nami! Dokładnie 30 lipca, w Hotelu Centrum w Sosnowcu, Loża Ekspertów programu "Doceń polskie" oceniła ponad 90 produktów z asortymentu 47 polskich firm. Jak objaśnili na koniec członkowie jury pod przewodnictwem mistrza kuchni, Mirka Drewnika, zgłoszone do udziału wyroby cechowała niezwykle wysoka jakość połączona z przystępnymi cenami.
Od samego początku funkcjonowania programu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo upływu lat, niezmienny pozostaje także regulamin programu i zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie”. Każdorazowo żywność jest indywidualnie sprawdzana przez jurorów zasiadających w Loży Ekspertów. Specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą przyznają noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się wyroby z maksymalnymi notami.