Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

9 marca 2020


Na horyzoncie widać już Wielkanoc, ale wciąż jest czas, aby przygotować specjały na te wyjątkowe święta. W tym szczególnym okresie na polskich stołach najpewniej zagości mnóstwo mniej lub bardziej tradycyjnych potraw. Jednak w razie braku pomysłu i weny na odświętne manu laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” mają propozycje na dania, które z powodzeniem mogą znaleźć się na tegorocznym wielkanocnym stole.


Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie...a czasem nietuzinkowo.


Wspólnie z laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zachęcamy do odkrywania na nowo bogactwa rodzimych produktów spożywczych. Sprawdzone receptury wystarczy „doprawić” szczyptą kreatywności lub sięgnąć po dobrze znane składniki i stworzyć z nich zupełnie nowe danie.


Zachętą do kulinarnych poszukiwań mogą być przepisy producentów, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie”. Certyfikaty są przyznawane artykułom spożywczym, które zostały wysoko ocenione przez specjalistów z branży spożywczej zasiadających w Loży Ekspertów. Wyroby z godłem promocyjnym cechują się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. Co równie ważne, logo „Doceń polskie” nie pozostawia wątpliwości co do pochodzenia wyrobu. Wyróżnione artykuły spożywcze to propozycje warte wypróbowania!



Przepisy kulinarne laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

I. Żurek z twarogiem


Składniki na żurek:
1,5 L wody
500 ml Żurku w butelce ARTMAN (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT )
30 dag boczku wędzonego
30 dag wiejskiej kiełbasy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej

Przyprawy:
sól,
pieprz mielony,
4-6 ziarenek pieprzu
1-2 szt. liścia laurowego,
1 ziele angielskie,
majeranek

Dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo,
natka pietruszki,
ser twarogowy

Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlewamy 1,5 L wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i podsmażone składniki. Gotujemy 30 minut od czas do czasu mieszając. Butelkę z żurkiem ARTMAN wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut mieszając. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem mielonym oraz majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i twarogiem. SMACZNEGO!


II. Żurek z uszkami

Składniki na żurek :
1,5 L wody
500 ml Żurku w butelce ARTMAN (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
30 dag boczku wędzonego
30 dag wiejskiej kiełbasy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej

 

Przyprawy:
sól
pieprz mielony
4-6 ziarenek pieprzu ziarnistego
1 -2 szt. liścia laurowego
1 ziele angielskie
majeranek

Dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
natka pietruszki
uszka


Składniki na farsz do uszek:
Farsz:
700 g pieczarek lub innych grzybów
1 cebula, posiekana
1 łyżeczka klarowanego masła
ok. 1 -2 łyżki bułki tartej (ewentualnie)
sól i pieprz czarny mielony do smaku
Składniki na ciasto do uszek:
2 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli

Wykonanie
Żurek:
Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlewamy 1,5 L wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażone składniki i gotujemy 30 minut od czas do czasu mieszając. Butelkę z żurkiem ARTMAN wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podajemy z jajkiem, natką pietruszki i uszkami. SMACZNEGO!


Farsz:
Pieczarki obieramy, myjemy i ścieram na tarce, na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą i pozostawiamy do ostudzenia.


Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę: robimy zagłębienie, wybijamy jajko, dodajemy olej. Wodę dodajmy porcjami. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i przy użyciu niewielkiej szklanki, wycinamy kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz, składamy na pół lepimy brzegi. Gotowe uszka układamy na posypanej mąką stolnicy. Wrzucamy na gotująca, osoloną wodę, mieszamy, a gdy wypłyną na powierzchnię zmniejszam ogień i gotujemy jeszcze przez ok 2 minuty. Odcedzamy.


III. Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim

Składniki:
5 ziemniaków
1/2 czerwonej cebuli
1 puszka groszku konserwowego
garść korniszonów
1/4 szklanki maślanki
2 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1/2 białej cebuli
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kolejno czerwoną cebulę kroimy na półplasterki, odsączamy groszek konserwowy a korniszony kroimy na podłużne kawałki. Wszystko łączymy.



Sos:
Mieszamy Majonez Kętrzyński z jogurtem greckim i maślanką. Dodajemy drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy sos z sałatką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do „przegryzienia się”.



IV. Sałatka warstwowa

Składniki:
pierś z kurczaka
pół ogórka zielonego
pół opakowania makaronu ryżowego
puszka kukurydzy
Majonez o smaku cebulki smażonej Majonez Kętrzyński (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie oraz tytuł TOP PRODUKT)
curry przyprawa do kurczaka
szczypiorek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić curry i przyprawą do kurczaka, usmażyć i wystudzić. Ogórek i szczypiorek pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć. Na dno miseczki ułożyć makaron ryżowy, posmarować majonezem, doprawić solą i pieprzem, ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka i ogórek zielony, przykryć warstwą majonezu. Na majonez wyłożyć kukurydzę, pozostałego kurczaka i makaron ryżowy, posmarować majonezem, doprawić i posypać szczypiorkiem.



V. Babka Cremajo

Składniki:
(szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proporcje na formę do babki o średnicy 24 cm)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka – oddzielnie białka i żółtka
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 czubate łyżki majonezu Cremajo 40% należącego do asortymentu firmy Starcks Foos Polska (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie oraz tytuł TOP PRODUKT)
szczypta soli

Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Całość zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodać przesiane mąki i wymieszać ciasto szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.


Na koniec dodać Cremajo 40% i aromat i zmiksować ciasto na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na koniec ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra – dół, które należy piec przez około 35-45 minut.