45 certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za nami!
7 listopada 2022
Podczas 45. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” członkowie Loży Ekspertów ocenili bardzo zróżnicowany asortyment produktów. W atestacji wzięły udział między innymi: wędliny, nabiał, przetwory rybne, miody, pieczywo, mięso, przetwory owocowe i warzywne, dania gotowe, soki, słodycze, majonezy, suplementy. Wszystkie zakwalifikowane do oceny propozycje otrzymały punkty za smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości. Po prestiżowe godło promocyjne „Doceń polskie” sięgnęły wyłącznie produkty, które zdobyły wymaganą regulaminem liczbę punktów.
45. certyfikacja wyrobów spożywczych ubiegających się o godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 26 października br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Tego dnia członkowie Loży Ekspertów ocenili niemal 100 artykułów z asortymentu 57 producentów z całej Polski.
Smaczne produkty wysokiej jakości
Przetwory owocowe i warzywne rybne, mięso, wędliny, nabiał, miody, pieczywo, ryby, dania gotowe, soki, słodycze, majonezy, wędliny, suplementy – asortyment ocenianych przez specjalistów produktów był niezwykle zróżnicowany. Jak zauważa Celina Nierodkiewicz - członek Loży Ekspertów – Na szczególne wyróżnienie zasługują bardzo smaczne i wysokiej jakości produkty mleczarskie oraz wyroby mięsne. Audyt programu po raz kolejny udowodnił, że polscy producenci nieprzerwanie stawiają na najwyższą jakość i doskonały smak swoich propozycji. Co ważne, produkty, które mieliśmy przyjemność oceniać, były nie tylko smaczne, ale także doskonale dopracowane wizualnie, ich wygląd zachęcał wręcz do konsumpcji. Licznie reprezentowane były również produkty wychodzące naprzeciw konsumentom, którzy z różnych powodów do minimum ograniczają czas spędzany w kuchni. Ocenialiśmy przeciery ogórkowe – idealne na zupę ogórkową, ale nie tylko; szarlotkę w słoiku – świetną do ciast, naleśników czy deserów oraz wyroby gotowe, takie jak placki ziemniaczane, naleśniki, kopytka. Te znakomite artykuły to idealne propozycje dla zapracowanych. Smakują doskonale, mają świetny skład i są przygotowywane ze składników najwyższej jakości. Jak dodaje Wiesław Bober – członek Loży Ekspertów - Żeby zjeść pysznie i zdrowo, nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. Oferta polskich producentów jest odpowiedzią na potrzeby nowoczesnych konsumentów i potrafi zaspokoić najwybredniejsze gusta. Dzisiejsze, szybkie tempo życia ma swoje odzwierciedlenie w kuchni - konsumenci przygotowując posiłki dla siebie i swoich najbliższych coraz chętniej korzystają z półproduktów i gotowych dań. Propozycje producentów, którzy wzięli udział w 45. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, wychodzą im naprzeciw. Mirek Drewniak – przewodniczący Loży Ekspertów dodaje – Wśród produktów, które ocenialiśmy podczas audytu znalazło się także znakomite mięso dojrzewające oraz dziczyzna – wyróżniające się nie tylko doskonałą jakością, ale również przystępną ceną. O tym, że jest to zdrowe, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz składniki mineralne mięso wiedzą wszyscy konsumenci. Należy ich jednak uświadamiać, że jest ono na tyle specyficzne, że bardzo łatwo je zepsuć podczas nieumiejętnego przygotowywania. Chciałbym więc w tym miejscu podkreślić znaczenie edukacji. Trzeba zrobić wszystko, żeby wiedza dotarła do klientów. Tym bardziej, że ich świadomość jest coraz większa.
Potencjał godła promocyjnego
Warto zauważyć, że wielu uczestników 45. certyfikacji przystąpiło do programu po raz kolejny po to, aby w dalszym ciągu korzystać z potencjału godła promocyjnego „Doceń polskie”. Jak wyjaśnia Marek Bielski, twórca Programu Promocyjnego “Doceń polskie”: - Cieszy mnie bardzo zainteresowanie producentów możliwością przedłużenia ważności godła. Potwierdza to, że Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest potrzebny i w stu procentach spełnia swoje założenia, propagując wysoką jakość produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku i wspierając ich wytwórców. Posiadanie certyfikatu „Doceń polskie” przynosi producentom wymierne korzyści i pozwala na wyróżnienie się na rynku spożywczym. To dla nas ogromny powód do satysfakcji.
Ogólnopolski Program Promocyjny “Doceń polskie” wspiera rodzimych producentów
Jaka jest misja i zasady Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”? Jak wyjaśnia współorganizator programu, Karolina Szlapańska: - Program Promocyjny “Doceń polskie” powstał z potrzeby wyróżnienia dobrych, polskich produktów. Ma za zadanie wspierać rodzimych producentów w propagowaniu artykułów spożywczych wartych uwagi. Decyzję o przyznaniu Godła Promocyjnego podejmuje Loża Ekspertów złożona ze specjalistów zawodowo związanych z żywnością i technologią żywienia. Podczas audytu każdy członek komisji pracuje indywidualnie, oceniając wszystkie zgłoszone wyroby i przyznając im noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Zdobycie wymaganej regulaminem liczby punktów przyznaje znak „Doceń polskie”, produkty z maksymalnymi ocenami otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Korzystając z okazji, już dziś pragnę zachęcić do udziału w 46. audycie programu, który odbędzie się 1 lutego 2023 roku.