Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

48. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za nami!

31 października 2023


Za nami 48. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.  Atestacja wyrobów spożywczych ubiegających się o godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 26 października br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Tego dnia Loża Ekspertów, w której składzie znaleźli się Mirek Drewniak – przewodniczący komisji, Celina Nierodkiewicz, Wiesław Bober i Katarzyna Salomon oceniła niemal 140 artykułów z asortymentu ponad 70 producentów z całej Polski.

Trendy na rynku spożywczym
Uczestnictwo w atestacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to dla  producentów niezwykła okazja do skonfrontowania swoich produktów z opinią niezależnych i doświadczonych ekspertów. Pozytywna ocena komisji daje możliwość korzystania z potencjału prestiżowego godła promocyjnego „Doceń polskie”, które podkreśla wysoką jakość i polskie pochodzenie produktów, pomagając im wyróżnić się na półkach sklepowych i tym samym przyciągnąć uwagę klientów. To równocześnie znakomita okazja na prześledzenie kluczowych trendów na rynku spożywczym. Co zatem mówią eksperci? Jak zauważa Mirek Drewniak – przewodniczący Loży Ekspertów - Obecnie coraz więcej polskich firm rozszerza swoją ofertę o gotowe dania i półprodukty. Trend ten znalazł wyraźne odzwierciedlenie w październikowej certyfikacji, podczas której ocenialiśmy wiele takich propozycji. Popularność tego rodzaju produktów to wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów poszukujących szybkich i wygodnych rozwiązań. Klienci mają coraz mniej czasu dlatego też coraz chętniej sięgają po gotowe rozwiązania.  Z tą opinią zgadza się Wiesław Bober – członek Loży Ekspertów. Jak podkreśla - Oszczędność czasu staje się priorytetem dla wielu konsumentów. Podczas certyfikacji ocenialiśmy więc nie tylko gotowe ciasta czy pierogi z rożnymi nadzieniami, ale również delikatnie doprawione mięsa przygotowywane w zyskującej coraz większą popularność technologii kulinarnej sous vide. Ta metoda gotowania w niskiej temperaturze pozwala zachować wszystkie składniki mineralne w produkcie, co przekłada się na doskonały smak i pełną wartość odżywczą. Dodatkowo, certyfikacji poddane zostały wyjątkowo ciekawe dania samopodgrzewające, idealne dla miłośników aktywnego wypoczynku na łonie natury.

Asortyment ocenianych przez specjalistów produktów był niezwykle zróżnicowany. Jak zauważa Celina Nierodkiewicz - członek Loży Ekspertów – Jak zwykle nie zawiedli producenci olejów. Myślę, że nie będzie przesadą, kiedy powiem, że oleje to nasza narodowa specjalność. Chciałabym wspomnieć także o wyjątkowym occie z rokitnika, który cechuje się bogatymi właściwościami zdrowotnymi. Uhonorowaliśmy również producentów nabiału, oferujących doskonałe twarogi, sery pleśniowe i sery żółte. Lista ocenianych produktów obejmowała ponadto mąki, miody, herbaty ziołowe, wędliny, pieczywo, słodycze, napoje, jaja i wiele innych. Co istotne, producenci starają się wyróżniać na rynku poprzez tworzenie produktów niszowych o wysokiej jakości, doskonałym smaku i naturalnych składnikach. Wśród propozycji znalazło się bowiem świetne masło bez laktozy, znakomite smakowe cydry, czy wiele smacznych regionalnych produktów.

 Wysoka jakość, doskonały smak, polskie pochodzenie
Ideą Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest propagowanie wysokiej jakość produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku i wspieranie ich producentów. Godło "Doceń polskie" jest potwierdzeniem wysokiej jakości, doskonałego smaku oraz polskiego pochodzenia, a tym samym gwarancją, że kupujący sięga po wartościowy i godny polecenia produkt. Jest więc cenną wskazówką podczas dokonywania wyboru produktów na półce sklepowej. Jak dodaje Marek Bielski – organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – Konsumenci ufają ekspertom, co sprawia, że produkty z godłem "Doceń polskie" przyciągają ich uwagę. Może to wpłynąć na wzrost sprzedaży i zwiększyć zainteresowanie produktami oznaczonymi tym znakiem promocyjnym, co czyni go skutecznym narzędziem marketingowym wzmacniającym pozycję producenta na rynku.

Dlaczego warto być laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie”?
Jak wyjaśnia współorganizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, Karolina Szlapańska: - Naszym atutem jest doświadczona i bezstronna Loża Ekspertów złożona ze specjalistów zawodowo związanych z żywnością i technologią żywienia. Laureaci programu otrzymują jednak nie tylko prawo do korzystania z godła "Doceń polskie", ale także bon na bezpłatne konsultacje ze specjalistą z Centrum Znakowania Żywności, wsparcie agencji RP, Fanpage programu oraz jego blog. Te narzędzia pomagają firmom aktywnie budować pozytywny wizerunek i efektywnie docierać do konsumentów. Już dziś zachęcamy producentów do udziału w 49. edycji programu, która odbędzie się w pierwszym kwartale 2024 roku.

 ***

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Podczas audytu członkowie Loży Ekspertów indywidualnie oceniają wszystkie artykuły spożywcze, po czym przyznają produktom noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Certyfikatem jakości honoruje się produkty, które uzyskają minimum 7,5 pkt., tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla wyrobów z maksymalnymi notami. Udział w atestacji jest bezpłatny, wytwórca może zgłosić do certyfikacji dowolną liczbę produktów. Godła jakości są przyznawane na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić wyrób do ponownej atestacji. 48. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 26 października 2023 roku w Hotelu Centrum w Sosnowcu.

 

***

Szczegółowe informacje dot. programu i charakterystyki nagrodzonych dotychczas certyfikacji produktów są dostępne na blogu „Doceń polskie”, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl oraz www.docenpolskie.pl

 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl

https://www.linkedin.com/showcase/14045617

https://www.facebook.com/docenpolskie