50 edycja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za nami!
19 sierpnia 2024
Za nami 50. edycja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O przyznanie Godła ubiegało się ponad 70 producentów żywności z całego kraju, którzy zgłosili do certyfikacji prawie 200 produktów spożywczych. Członkowie Loży Ekspertów indywidualnie oceniali smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości każdego ze zgłoszonych do oceny artykułów. Audyt programu odbył się w dniu 31 lipca 2024 roku w Hotelu Centrum w Sosnowcu.
Eksperci 50. edycji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” obradowali w dniu 31 lipca 2024 roku oceniając niemal 200 produktów spożywczych. Wyniki certyfikacji jednoznacznie wskazują na wysoką jakość i doskonały smak atestowanych specjałów. Jak podkreśla Celina Nierodkiewicz – członkini Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” - Poziom produktów dostarczanych do oceny w ramach programu systematycznie wzrasta, co świadczy o zaangażowaniu i pasji polskich producentów oraz potwierdza, że doskonale rozumieją oni oczekiwania konsumentów i stale podnoszą swoje standardy produkcji. 50. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” udowodniła, że polska żywność utrzymuje wysoką klasę, a nasi producenci są bardzo kreatywni, dokładając wszelkich starań, aby zaskoczyć i usatysfakcjonować konsumentów. Jak dodaje Wiesław Bober – członek Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” - Pragnę pogratulować wszystkim producentom, którzy zgłosili swoje wyroby do certyfikacji. Ich zaangażowanie i praca nad podnoszeniem jakości zasługują na najwyższe uznanie!
Godło „Doceń polskie” – doceniane przez producentów
Co warte podkreślenia, wiele produktów zgłoszonych do 50. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” ubiegało się o odnowienie licencji programu. To potwierdza, że znak jakości „Doceń polskie" jest nie tylko dobrze znany, ale także wysoko ceniony przez polskich producentów, którzy chętnie korzystają z jego potencjału. Jurorami programu są doświadczeni i niezależni eksperci branży spożywczej, którzy oceniają zgłoszone wyroby według rygorystycznych i ściśle określonych kryteriów. Odnowienie licencji certyfikatu jest więc dowodem na to, że wyróżniony produkt wciąż spełnia wysokie standardy. Jak podkreśla Karolina Szlapańska – współorganizatorka programu „Doceń polskie” – Podczas lipcowej atestacji odnotowaliśmy rekordową liczbę zgłoszeń od producentów, którzy wcześniej uzyskali znak „Doceń polskie" i obecnie ubiegali się o jego odnowienie. Fakt ten świadczy o zaufaniu, jakim darzą oni nasz program oraz o satysfakcji z korzyści płynących z posiadania certyfikatu. Chęć odnowienia licencji „Doceń polskie” przez tak wielu producentów to dla nas ogromne wyróżnienie. To dowód na to, że Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” ma realny wpływ na promowanie jakościowych, polskich produktów spożywczych i jest doceniany przez branżę. Cieszymy się, że producenci dostrzegają wartość naszego znaku i chętnie korzystają z jego potencjału. Ich zaangażowanie i konsekwencja w utrzymywaniu najwyższych standardów są imponujące.
„Doceń polskie” – inicjatorem Dnia Polskiej Żywności
Zbliża się Dzień Polskiej Żywności – jedna z inicjatyw programu promocyjnego "Doceń polskie". To wyjątkowe święto, które obchodzimy, aby uhonorować i celebrować jakość, smak i bogatą tradycję polskich produktów spożywczych. To, że polska żywność zasługuje na uznanie potwierdzają produkty wyróżnione certyfikatem "Doceń polskie". Dzień Polskiej Żywności to znakomita okazja, aby docenić pracę polskich producentów, którzy codziennie dostarczają na nasze stoły produkty najwyższej jakości. Jest to również moment, w którym możemy podkreślić, jak bardzo jesteśmy dumni z naszego dziedzictwa kulinarnego – dodaje Marek Bielski – organizator programu „Doceń polskie” i pomysłodawca Dnia Polskiej Żywności - Zachęcamy konsumentów do wybierania produktów oznaczonych znakiem „Doceń polskie” i wspierania tym samym polskich producentów oraz promowania lokalnych wyrobów.
Już dziś zapraszamy producentów do zgłaszania swoich produktów do jesiennej edycji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, która odbędzie się w czwartym kwartale 2024 roku.
***
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Podczas audytu członkowie Loży Ekspertów indywidualnie oceniają wszystkie artykuły spożywcze, po czym przyznają produktom noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Certyfikatem jakości honoruje się produkty, które uzyskają minimum 7,5 pkt., tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla wyrobów z maksymalnymi notami. Udział w atestacji jest bezpłatny, wytwórca może zgłosić do certyfikacji dowolną liczbę produktów. Godła jakości są przyznawane na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić wyrób do ponownej atestacji. 50. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 31 lipca 2024 roku w Hotelu Centrum w Sosnowcu.
***
Szczegółowe informacje dot. programu i charakterystyki nagrodzonych dotychczas certyfikacji
produktów są dostępne na blogu „Doceń polskie”, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl oraz www.docenpolskie.pl