Loża Ekspertów obradowała w tym roku po raz pierwszy
6 lutego 2020
Pierwszy w tym roku audyt produktów spożywczych Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za nami. Przedsięwzięcie to realizowane jest nieprzerwanie od 2011 roku. Od początku istnienia programu honorowy patronat nad certyfikacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. XXXV atestacja odbyła się 5 lutego br. w Sosnowcu.
Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, wędliny czy produkty wegańskiej – to tylko niektóre spośród wyrobów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXXV atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Jak zaznaczali członkowie jury programu, podczas pierwszej w tym roku certyfikacji sprawdzono specjały prezentujące przede wszystkim nienaganną jakość świadczącą o zaangażowaniu samych producentów żywności oraz wynikającej z tego dbałości o konsumentów. Jury programu zgodnie stwierdziło, że wyraźnie widoczny jest trend inspiracji tradycyjną kuchnią polską. Producenci coraz chętniej korzystają bowiem z regionalnych przepisów dostosowując je do współczesnych propozycji kulinarnych.
Od samego początku funkcjonowania programu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo upływu lat, niezmienny pozostaje także regulamin programu i zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie”. Każdorazowo żywność jest indywidualnie sprawdzana przez jurorów zasiadających w Loży Ekspertów. Specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą przyznają noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się wyroby z maksymalnymi notami.
Program „Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski; w audytach produktów spożywczych zawsze uczestniczą producenci z całego kraju, reprezentujący zarówno małe miasteczka, jak i duże miasta.