Pierwsza certyfikacja Programu promocyjnego „Doceń polskie”
9 kwietnia 2011
Program promocyjny “Doceń polskie” dedykowany jest produktom spożywczym dostępnym na polskim rynku, wyróżniającym się wyjątkowymi walorami smakowymi i jakościowymi. Promując najwyższą jakość ma on na celu wsparcie naszych rodzimych wyrobów i ich producentów.
Program realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Certyfikat “Doceń polskie” otrzymują produkty, które uzyskają pozytywną Opinię Loży Ekspertów składającej się z przedstawicieli współpracujących z nami instytucji branżowych, takich jak: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI, Fundacja Klubu Szefów Kuchni - lista ta stale powiększa o przedstawicieli organizacji reprezentujących również i inne branże.
Program promocyjny “Doceń polskie” dedykowany jest produktom spożywczym dostępnym na polskim rynku, wyróżniającym się wyjątkowymi walorami smakowymi i jakościowymi. Promując najwyższą jakość ma on na celu wsparcie naszych rodzimych wyrobów i ich producentów.
Program realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Certyfikat “Doceń polskie” otrzymują produkty, które uzyskają pozytywną Opinię Loży Ekspertów składającej się z przedstawicieli współpracujących z nami instytucji branżowych, takich jak: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI, Fundacja Klubu Szefów Kuchni - lista ta stale powiększa o przedstawicieli organizacji reprezentujących również i inne branże.
Głównym celem programu jest umożliwienie klientom dokonywania najlepszych wyborów - aby każdy sięgając po wyroby z logo programu „Doceń polskie” miał pewność, iż ma do czynienia z produktem z najwyższej półki. Każdy producent - zdobywca certyfikatu „Doceń polskie” otrzymuje szerokie wsparcie promocyjne na różnych płaszczyznach i za pośrednictwem różnych nośników informacji – mediów tradycyjnych i elektronicznych. Znak promocyjny „Doceń polskie” może być wykorzystywany we wszelkich działaniach promocyjnych dotyczących produktu, który znak otrzymał.
Pierwsza certyfikacja produktów zgłoszonych do udziału w programie „Doceń polskie” odbyła się w dniu 6. kwietnia br. w krakowskim Hotelu Swing. Wyroby oceniała komisja w składzie:
- Jarosław Kujawa (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi),
- Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP),
- Grzegorz Bieniek (UPEMI),
- Aleksandra Uszyńska (Polskie Mięso),
- Matylda Stanowska (Agencja Good News PR)
- Mirek Drewniak (Klub Szefów Kuchni) - przewodniczący komisji.
Prace komisji pozwoliły na przyznanie Certyfikatów następującym produktom:
Swoja ze słoja - BACÓWKA
Szynka naturalna bez polifosforanów - Firma LUKULLUS
Pierogi wiejskie z kaszą i grzybami - Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT
Krokiety hetmańskie - Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J.Grot
Karczek tradycyjny - Zakłady Mięsne SZUBRYT
Szynka swojska tradycyjna - Zakłady Mięsne SZUBRYT
Stek wołowy T-BONE - KRZYŻANOWSCY
Kiełbasa krucha z wędzarni - Zakłady Mięsne KONARCZAK
Szynka tradycyjna - Zakłady Mięsne KONARCZAK
Ogonówka z wędzarni - Zakłady Mięsne SKIBA
Kiełbasa Biała - Zakłady Mięsne SKIBA
Kiełbasa mysłowicka krucha - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Kiełbasa szynkowa - Zakłady Mięsne PARUZEL
Boczek ze starej spiżarni - Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY
Krakowska ze starej spiżarni - Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY
Pasztet dworski z królika - Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI
Kabanos Kmicica - GZELLA
Kiełbasa wiejska z kurczaka - KONSPOL HOLDING
Hot-dog Classic - KONSPOL HOLDING
Pasztet kremowy - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Polędwica surowa wędzona - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Kiełbasa Szynkowa - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Kiełbasa Myśliwska - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Szynka gotowana - Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Pasztet z pieca - PEKLIMAR
Kiełbasa swojska pilzneńska - Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego "TAURUS"