Polska żywność w centrum uwagi
5 lipca 2017
Wielkimi krokami zbliża się Dzień polskiej żywności; „święto” zainicjowane przez twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie przypadające 25 sierpnia będziemy obchodzić już po raz 5. O rodzimych artykułach spożywczych będzie głośno także za sprawą Plebiscytu „KUCHNIA Polska 2017” organizowanego przez redakcję magazynu „Kuchnia”. Program „Doceń polskie” jest partnerem tego przedsięwzięcia.
Dzień polskiej żywności to jedna z inicjatyw twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nietypowe „święto” ma przypominać o walorach rodzimych artykułów spożywczych; nie ma promować jednego, wybranego produktu, ale całą branżę. Data wydarzenia - 25 sierpnia - nie jest przypadkowa. Z końcem sierpnia rolnicy przygotowują się do dożynek, czyli święta plonów, a stragany i sklepowe półki uginają się od płodów rolnych.
- Polscy producenci żywności stale nas zaskakują! Od 2011 roku, od kiedy funkcjonuje program „Doceń polskie”, poznajemy coraz ciekawsze wyroby z ich oferty. Obserwujemy jak zmienia się nasza branża spożywcza, a także postawy samych konsumentów. W ramach programu „Doceń polskie” podejmujemy różnorodne działania mające na celu propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych: do wybierania polskich produktów zachęcamy na co dzień, a Dzień polskiej żywności to dodatkowy pretekst, by mówić o tym jak bogata jest oferta rodzimych producentów - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Dzień polskiej żywności będziemy obchodzić już po raz 5. W poprzednich latach w „święto” zaangażowali się producenci, blogerzy kulinarni, restauratorzy, media i konsumenci.
- Otrzymaliśmy bardzo pozytywne informacje zwrotne. Cieszymy się, że idea spotkała się z takim zainteresowaniem i zapraszamy do świętowania także w tym roku - zachęca M. Bielski.
Jak przyłączyć się do Dnia polskiej żywności? Jak pokazały ubiegłe edycje, angażować można się na wiele sposobów. To dobra okazja, by poznać dania regionalne, wrócić do starych przepisów (np. z czasów dzieciństwa), ale także przygotować je w nowoczesny sposób. 25 sierpnia warto również poeksperymentować w kuchni, sięgnąć po składniki, które dotychczas nie gościły na naszym stole. Inspiracji do gotowania dostarczają blogerzy, którzy co roku z okazji Dnia polskiej żywności przygotowują specjalne propozycje.
Przepisami kulinarnymi podzielą się także laureaci programu „Doceń polskie”, receptury na dania, których składnikiem są nagrodzone wyroby spożywcze zostały zebrane w ebooku przygotowywanym z okazji jubileuszowej atestacji żywności zaplanowanej na 26 lipca br.
Propozycje firm są dostępne na blogu programu, w zakładce Przepisy: www.blog.docenpolskie.pl/przepis.
W mediach Dzień polskiej żywności był pretekstem do rozmów o ulubionych daniach naszej kuchni, polskich „wizytówkach” kulinarnych oraz trendach w rodzimej branży spożywczej. Degustacje, specjalne promocje, konkursy, menu w całości skomponowane z polskich produktów - to tylko niektóre spośród propozycji czekających 25 sierpnia na konsumentów.
Ciekawą inicjatywą propagującą rodzime wyroby spożywcze jest Plebiscyt ogłoszony przez redakcję magazynu „Kuchnia”. „KUCHNIA Polska 2017” to przedsięwzięcie adresowane do wytwórców indywidualnych i producentów polskiej żywności. Jego celem jest wyłonienie najbardziej wartościowych i godnych polecenia produktów spośród dostępnych na polskim rynku.
Jury wskaże zwycięzców w 6 kategoriach: mleko i przetwory mleczne; przetwory warzywne i owocowe; produkty zbożowe; napoje; przetwory mięsne i rybne oraz słodycze.
Producenci zainteresowani plebiscytem mogą zgłaszać swoje propozycje do dnia 21 sierpnia br.
Laureatów, którzy zdobędą tytuł „KUCHNIA poleca 2017”, poznamy w grudniu. Więcej informacji na temat Plebiscytu, którego partnerem jest program „Doceń polskie” można znaleźć na stronie internetowej http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,158831,21855015,ruszamy-z-plebiscytem-kuchnia-polska-2017.html.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.