Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Trzydziesta druga ocena żywności programu „Doceń polskie”

16 maja 2019


Drugi w tym roku audyt produktów spożywczych za nami! Dokładnie 15 maja, w Hotelu Centrum w Sosnowcu, Loża Ekspertów programu "Doceń polskie" oceniła ponad 170 produktów z asortymentu 72 polskich firm. Jak objaśnili na koniec członkowie jury pod przewodnictwem mistrza kuchni, Mirka Drewnika, zgłoszone do udziału wyroby cechowała niezwykle wysoka jakość połączona z przystępnymi cenami. 


Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, czy wędliny z dziczyzny – to tylko niektóre spośród produktów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXXII atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Jak zaznaczali członkowie jury programu, podczas drugiej w tym roku certyfikacji sprawdzono specjały prezentujące przede wszystkim nienaganną jakość świadczącą o zaangażowaniu samych producentów żywności oraz wynikającej z tego dbałości o konsumentów. 


To właśnie stały, wysoki poziom żywności jest jednym z elementów budujących zaufanie odbiorców do wytwórcy. Godła promocyjne są przyznawane zawsze na 2 lata, ale producent może ubiegać się o recertyfikację nagrodzonych wyrobów. Oceny żywności odbywają się co kwartał. XXXII certyfikacja odbyła się 15 maja w Sosnowcu.


Od samego początku funkcjonowania programu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo upływu lat, niezmienny pozostaje także regulamin programu i zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie”. Każdorazowo żywność jest indywidualnie sprawdzana przez jurorów zasiadających w Loży Ekspertów. Specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą przyznają noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się wyroby z maksymalnymi notami.


Podobnie jak podczas dotychczasowych atestacji, do majowej oceny zakwalifikowane zostały artykuły spożywcze różnego typu. Członkowie Loży Ekspertów sprawdzili m.in. nabiał, pieczywo, mięsa, a także słodycze, dania gotowe, przetwory, alkohole, napoje i półprodukty. Członkowie jury sprawdzili także m.in. pieczywo, miody, oleje, przetwory z dziczyzny, soki tłoczone, warzywa, mąki a także wyroby marki własnej. Wszystkie artykuły spożywcze podlegają tym samym zasadom oceny.


Program „Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski; w audytach produktów spożywczych zawsze uczestniczą producenci z całego kraju, reprezentujący zarówno małe miasteczka, jak i duże miasta.