Ważna data dla polskich producentów żywności
10 lutego 2021
Przed nami XXXIX certyfikacja żywności w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Członkowie Loży Ekspertów spotkają się w dniu 28 kwietnia br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Warto zapamiętać tę datę i już dziś zaplanować zgłoszenie produktów do udziału w audycie!
Doceniamy i promujemy
Misją Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest promowanie dobrej polskiej żywności, polskich producentów, lokalnych inicjatyw i wzmacnianie polskich marek. Godło „Doceń polskie” może być więc doskonałym narzędziem pozwalającym na wyróżnienie swojej oferty spośród wyrobów dostępnych na rynku, a zarazem czytelnym sygnałem dla konsumentów, na jakie produkty warto zwrócić uwagę podczas zakupów. W czasie, kiedy patriotyzm zakupowy staje się coraz ważniejszym kryterium przy podejmowaniu decyzji konsumenckich, godło może być doskonałym narzędziem komunikującym pochodzenie produktu. Znakomicie sprawdzi się jako element promocji wyrobów i może stanowić mocny punkt w budowaniu strategii marketingowej firmy. Kupujący rozpoznają godło i chętnie sięgają po oznaczone nim produkty. Świadczy to o ogromnym zaufaniu do rangi godła „Doceń polskie” i do opinii specjalistów Programu, których wiedza i doświadczenie zapewniają rzetelną kontrolę żywności zgłoszonej przez wytwórcę. Bardzo istotny jest także fakt, że godło “Doceń polskie” oprócz tego, że informuje o polskim pochodzeniu wyróżnionego produktu, jest równocześnie gwarancją jego najwyższej jakości. Taki właśnie jest cel programu „Doceń polskie”!
Zasady oceniania
Audyty Certyfikacyjne Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbywają się w systemie kwartalnym. Podczas atestacji specjaliści Programu oceniają smak, wygląd i stosunek jakości do ceny każdego ze zgłoszonych do oceny, i pozytywnie zweryfikowanych, produktów. Wszystkie artykuły spożywcze sprawdzane są indywidualnie przez każdego członka komisji i oceniane są przy zastosowaniu dziesięciopunktowej skali ocen. Komisja sprawdza smak i wygląd oraz stosunek jakości artykułu do jego ceny każdego z nich. Certyfikaty zdobywają artykuły spożywcze, które otrzymają określone regulaminem oceny, zaś wyroby z maksymalną liczbą punktów otrzymują tytuł TOP PRODUKT. Przejrzyste kryteria oceniania dają gwarancję, że każdy z wyrobów oznaczonych logo „Doceń polskie” to produkt, który został pozytywnie zaopiniowany przez niezależnych i doświadczonych specjalistów.
Zgłoś się już dziś!
Regulamin programu i formularze zgłoszeniowe można pobrać bezpośrednio ze strony internetowej https://geminigroup.pl/?page_id=96, więcej informacji na temat laureatów poprzednich edycji znajdziecie Państwo pod adresem: www.blogdocenpolskie.pl
****
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.