XIX audyt żywności. Nowoczesne trendy można pogodzić z poszanowaniem tradycji
4 lutego 2016
Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji wyrobów spożywczych, podczas której członkowie Loży Ekspertów programu propagującego polską żywność oceniali zarówno tradycyjne wyroby, jak i nowoczesne propozycje wytwórców z branży spożywczej. Wszystkie artykuły podlegały tym samym kryteriom - liczył się smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem promocyjnym uhonorowano wyłącznie najbardziej wartościowe z nich.
XIX certyfikacja wyrobów spożywczych ubiegających się o godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” miała miejsce 27 stycznia br. w Czeladzi. Tego dnia specjaliści z branży spożywczej, tworzący Lożę Ekspertów, ocenili 180 artykułów z asortymentu 66 firm z całej Polski (dokładnie - z 15 województw).
Do atestacji zakwalifikowane zostały tylko produkty z tzw. polskim akcentem wyrażającym związek żywności z naszym krajem. - Znak „Doceń polskie” mogą zdobyć wyłącznie wyroby produkowane w naszym kraju, wytwarzane z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury - przypomina Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Podczas audytu każdy członek jury ocenia smak, wygląd i stosunek jakości produktu do jego ceny. Za każdą z tych cech przyznawane są noty w skali od 1 do 10 - uzupełnia M. Bielski.
Tradycyjne, sezonowe wyroby
- Szynki, schaby, mąki, nabiał, nieco zapomniane ostatnio boczniaki, wędzone makrele, tradycyjne pieczywo, przetwory owocowe i warzywne, w tym także soki - te produkty biorące udział w ostatnio przeprowadzonym audycie szczególnie zapadły w pamięć Celinie Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Wiesław Bober (Executive Chef Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach), który również oceniał wyroby spożywcze ubiegające się o certyfikat „Doceń polskie”, zwraca natomiast uwagę na wysoką jakość olejów, syropów owocowych, a także nabiału. - Na szczególne wyróżnienie zasługują twarogi i maślanka jednego z podkarpackich zakładów mleczarskich. Produktem wartym uwagi jest również olej kokosowy, który jest przetwarzany w naszym kraju. To bezwonny wyrób o wartościowych walorach smakowych, którego chciałbym używać w swojej kuchni - precyzuje członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. - Niestety, nie wszystkie produkty zgłoszone do audytu prezentowały jakość, której oczekiwałem. Niektórzy wytwórcy muszą udoskonalić procesy technologiczne lub też przykładać większą uwagę do sposobu doprawiania wyrobów. Każdy surowiec wymaga właściwego postępowania, bez tego nie da się wytworzyć dobrej żywności - dodaje członek Loży Ekspertów.
Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który jest przewodniczącym tego grona eksperckiego decydującego o przyznaniu znaków promocyjnych dodaje, że w przypadku nieprzetworzonej żywności duże znaczenie ma także sezonowość jej składników. - Siłą rzeczy nabiał produkowany z mleka otrzymywanego w styczniu różni się od tego uzyskiwanego latem. To naturalne, podobnie jak fakt, że właśnie teraz jest najlepszy moment, aby cieszyć się smakiem przetworów uzyskiwanych z owoców zbieranych jesienią - podkreśla. Z opinią tą zgadza się Celina Nierodkiewicz, która przypomina, że w trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie powinniśmy sięgać po produkty z naszego obszaru klimatycznego i korzystać z produktów dostępnych sezonowo. - Warto o tym pamiętać szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy sklepowe półki uginają się od żywności z każdego zakątka świata - zauważa członkini Loży Ekspertów.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Od lewej: Mirek Drewniak, Katarzyna Salomon, Celina Nierodkiewicz i Wiesław Bober.
… oraz półprodukty i dania gotowe dla zapracowanych
O godło promocyjne programu „Doceń polskie” ubiegały się nie tylko tradycyjne wyroby od lat obecne na rynku, lecz również artykuły będące odpowiedzią na zmianę stylu życia konsumentów.
- Gotowe dania i półprodukty wymagające obróbki cieplnej brały udział we wszystkich dotychczasowych audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Niektóre z nich są bardzo nowatorskie, inne są produkowane z myślą o osobach, które nie mają czasu na własnoręczne przyrządzanie dań, czy robienie domowych przetworów - wyjaśnia Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”.
- Dania z rożna, golonki pieczone w kapuście, zamrożony (ugotowany wcześniej) ryż wymagający jedynie odgrzania, zasmażane buraczki, czy koncentraty barszczu oraz żurku - to tylko niektóre z dań gotowych, które ocenialiśmy 27 stycznia - wylicza zasiadająca w Loży Ekspertów Katarzyna Salomon.
- Wspólny, rodzinny posiłek to coś więcej niż tylko zaspokajanie głodu, to podstawa funkcjonowania rodziny, cementująca więzi między jej członkami. Dzisiejsze, szybkie tempo życia ma także swoje odzwierciedlenie w kuchni - konsumenci częściej i chętniej korzystają z gotowych potraw, półproduktów i innych rozwiązań pozwalających szybko i wygodnie przyrządzić posiłek dla całej rodziny - przyznaje Mirek Drewniak. - Z tym trendem nie da się walczyć, od tego nie uciekniemy - dodaje. Przewodniczący Loży Ekspertów uzupełnia, że w przypadku dań gotowych mamy do czynienia z pewnym kompromisem; wytwórcy muszą pogodzić ograniczenia techniczne związane z produkcją takich potraw z aspektem ekonomicznym. - Podczas ostatniego audytu ocenialiśmy gotowe dania, których jakość była adekwatna zarówno do ich jakości, jak i czasu potrzebnego do ich przygotowania do spożycia - wyjaśnia M. Drewniak.
Jednocześnie, mistrz kuchni zwraca uwagę, że nowa piramida zdrowego żywienia została rozbudowana o aktywność fizyczną. - U podstawy tego graficznego opisu właściwych propozycji spożywanych produktów leży ruch i uprawianie sportów. Po nim, najważniejsze w naszej diecie miejsce powinny zajmować owoce i warzywa, w dalszej kolejności pieczywo, nabiał, mięsa oraz tłuszcze. Piramida obrazuje sytuację idealną, do której powinniśmy dążyć. I choć nie zawsze jesteśmy w stanie przełożyć tych proporcji na własną dietę, zawsze powinniśmy dbać o to, aby w posiłkach zachować umiar i zdrową równowagę, bo to - bez względu na preferencje kulinarne - zawsze jest najwłaściwszym postępowaniem – podsumowuje.
Fotorelacja z certyfikacji jest dostępna na Fanpage programu „Doceń polskie”.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70