Za nami 51. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”!
29 października 2024
W dniu 23 października w Hotelu Centrum w Sosnowcu odbyła się 51. Certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - inicjatywy, mającej na celu promocję polskich produktów żywnościowych. O przyznanie godła promocyjnego podczas jesiennej atestacji ubiegało się 46 producentów żywności z całego kraju, którzy do oceny zgłosili niemal 100 produktów. Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” adresowany jest do producentów żywności, którzy pragną wyróżnić swoje wyroby i zwiększyć ich rozpoznawalność na rynku.
Godło „Doceń polskie” to skuteczne narzędzie marketingowe
Godło „Doceń polskie” to nie tylko prestiżowe wyróżnienie, ale przede wszystkim skuteczne narzędzie marketingowe. Umieszczone na opakowaniach wyróżnionych produktów, pozwala konsumentom łatwo identyfikować wyroby polecane przez ekspertów. W dobie rosnącego patriotyzmu zakupowego, klienci coraz chętniej sięgają bowiem po produkty lokalne, które kojarzą się z tradycją i wysoką jakością.
Polskie smaki
Jak zauważa Mirek Drewniak – przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”: Jesienna certyfikacja „Doceń polskie” pokazała, że wytwórcy żywności stają się coraz bardziej widoczni na rynku, aktywnie promując swoje wyroby. Coraz większa grupa producentów dostosowuje ofertę do oczekiwań współczesnych konsumentów, wprowadzając półprodukty i dania gotowe, które są smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. W dzisiejszych czasach konsumenci spędzają coraz mniej czasu w kuchni, chętnie sięgają więc po tego typu propozycje. Celina Nierodkiewicz, członek Loży Ekspertów, podkreśla: Było smacznie i różnorodnie. Wśród certyfikowanych specjałów znalazło się wiele propozycji zasługujących na najwyższe wyróżnienie. Ocenialiśmy m.in. nabiał, soki, pieczywo, oleje, wędliny, wyroby garmażeryjne, słodycze i alkohole. Asortyment był bardzo urozmaicony i wyróżniał się wysoką jakością. Wiesław Bober - członek Loży Ekspertów, dodaje: Wiele produktów zgłoszonych do certyfikacji było przygotowywanych według tradycyjnych receptur, odwołujących się do ulubionych przez konsumentów polskich smaków. Szczególnie wyróżniłbym doskonałej jakości pieczywo, soki, wędliny i znakomite oleje.
Krok w stronę sukcesu
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest doskonałą okazją dla producentów żywności, którzy pragną wyróżnić swoje produkty na rynku. Certyfikat „Doceń polskie” to bowiem znane w całym kraju wyróżnienie, które przyciąga uwagę konsumentów szukających wysokiej jakości, lokalnych produktów. Godło programu stanowi znak jakości, który buduje zaufanie i lojalność klientów, coraz bardziej zwracających uwagę na pochodzenie żywności. Przystąpienie do programu „Doceń polskie” to krok w stronę sukcesu na coraz bardziej wymagającym rynku żywności. Wzrost zainteresowania tradycyjnymi produktami sprawia, że posiadanie Godła „Doceń polskie” staje się ważnym atutem dla producentów, którzy pragną dotrzeć do świadomych i wymagających klientów.
Znak „Doceń polskie” = najwyższa jakość
Wyroby oceniane są na podstawie dziesięciopunktowej skali. Każdy członek komisji indywidualnie sprawdza smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny każdego z ocenianych produktów. Certyfikaty zdobywają te artykuły spożywcze, które spełnią określone regulaminem kryteria oceny. Produkty, które uzyskają maksymalną liczbę punktów, otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Konsumenci, sięgając po produkt oznaczony Godłem „Doceń polskie”, mogą być więc pewni, że wybierają artykuły charakteryzujące się najwyższą jakością, sprawdzone i polecane przez specjalistów.
Już dziś zapraszamy do zgłaszania swoich produktów do kolejnej certyfikacji, która odbędzie się w pierwszym kwartale 2025 roku.
Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, tworzący Lożę Ekspertów. Wyroby oceniane są przy zastosowaniu dziesięciopunktowej skali ocen. Każdy z członków komisji indywidualnie sprawdza smak i wygląd oraz stosunek jakości artykułu do jego ceny każdego z nich. Certyfikaty zdobywają artykuły spożywcze, które otrzymają określone regulaminem oceny. Wyroby z maksymalną liczbą punktów otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Certyfikaty jakości są przyznawane na okres 24 miesięcy. Po upływie jego czasu producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Po uzyskaniu wymaganej regulaminem liczby punktów, ważność Godła zostanie przedłużona na kolejny, dwuletni, okres. Firmy, które zdecydują się na wykup licencji mogą liczyć na bon na bezpłatne konsultacje z Centrum Znakowania Żywności.
Więcej informacji o programie i jego laureatach można uzyskać na stronie internetowej www.docenpolskie.pl i blogu: blog.docenpolskie.pl
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl