Cykoria na trzy sposoby
8 maja 2018
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej. Dawniej była traktowana jako roślina magiczna: obawy zabobonnego społeczeństwa potęgował fakt, iż rośnie w ciemności. Lęk ten jest do dziś obecny w potocznym języku. Wyrażenie „mieć cykora” oznacza bowiem strach. Cykoria, bo o tym warzywie mowa, jest znana i ceniona zwłaszcza w krajach zachodniej Europy. W Polsce wciąż jest mało popularna. Najwyższy czas to zmienić! Przypominamy o walorach odżywczych cykorii i zapraszamy do wypróbowania przepisów na dania z tym warzywem.
- Tworzy wydłużone główki koloru, biało- żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku, który zawdzięcza zawartości intybiny, ta zaś wpływa na polepszenie pracy trzustki i wątroby, których to dobra kondycja jest podstawą do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i innych (zdrowe goryczki). Jest polecana przez lekarzy jako „odkwaszacz” organizmu - przypominają przedstawiciele firmy Bakor sp. z o.o.
Spółka z siedzibą w Skierniewicach od ponad 20 lat specjalizuje się w uprawie cykorii sałatowej metodą hydroponiczną. Firma produkuje cykorię przez cały rok: codziennie dostarczając na rynek świeże, smaczne i zdrowe warzywo. Cykorię tego producenta można nabyć w sieci sklepów, a także hurtowniach na terenie całej Polski. Spółka wprowadziła system bezpieczeństwa żywności GLOBALG.A.P., który gwarantuje pełną kontrolę nad procesem produkcji i dystrybucji towaru.
Potwierdzeniem najwyższej jakości Cykorii sałatowej firmy Bakor jest także certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla artykułów spożywczych, które otrzymają maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Oceną żywności zajmują się specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Decyzja o nadaniu godła jakości jest podejmowana podczas atestacji, które odbywają się cztery razy w roku. Ostatnia z przeprowadzonych dotychczas certyfikacji miała miejsce 25 kwietnia br. w Sosnowcu, kolejna odbędzie się 25 lipca tego roku. Patronat honorowy nad wszystkimi audytami organizowanymi w ramach programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Cykoria rośnie w ciemnym miejscu, a pod wpływem światła traci swe walory smakowe. Z tego względu warzywo należy przechowywać w ciemności. W sklepach wybierajmy cykorię, która ma biało-żółty kolor (zielona cykoria to warzywo mniej smaczne). To niskokaloryczne warzywo jest polecane przy dietach odchudzających. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach), ale świetnie smakuje także na gorąco. Zapraszamy do wypróbowania przepisów na dania z cykorii, którymi podzieliła się firma Bakor.
I. Sałatka z owocami
Składniki:
- cykoria biała i czerwona z oferty firmy Bakor, laureata programu „Doceń polskie”
- pomarańcze
- winogrona białe i czerwone
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pojedyncze liście cykorii układamy na półmisku, a pozostałe kroimy w talarki, po czym doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy obrane cząstki pomarańczy oraz winogrona i mieszamy. Sałatkę układamy na wcześniej przygotowanych liściach cykorii.
II. Zapiekanka z szynką po belgijsku
Składniki:
- 4 kolby Cykorii sałatowej (nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- kostka rosołowa
- 4 plastry szynki gotowanej
- 4 plastry żółtego sera
- szklanka mleka
- szklanka śmietany
- łyżka masła
- łyżka mąki
- natka
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cykorię umieszczamy w wodzie z sokiem cytryny i odrobiną cukru, a następnie gotujemy ok. 10 minut, po czym dobrze odsączamy.
W rondelku, z masła i mąki, przygotowujemy jasną zasmażkę, później dodajemy pokruszoną kostkę rosołową. Mieszamy całość, powoli dolewamy szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając, zagotowujemy sos i przyprawiamy. Niewielką ilość sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim kolby cykorii (każdą wcześniej owijamy plastrem szynki i plastrem sera). Zalewamy warzywa pozostałym sosem. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy z pieczywem.
III. Kremowa zupa ze śmietanką
Składniki:
- 4 duże cykorie z asortymentu firmy Bakor, laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”
- średnia cebula
- nieduży por
- łodyżka selera naciowego
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- siekana natka lub koperek
- pieprz
Przygotowanie:
Cykorię płuczemy, wcinamy głąb, a liście drobno kroimy. Następnie siekamy cebulę, natomiast białą część pora i łodyżkę selera kroimy w plasterki. W rondlu na maśle szklimy przygotowane składniki, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Całość zagrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z grzankami i natką.