Warning: Undefined array key "post" in /home/platne/serwer165998/public_html/docenpolskie.pl/wp-content/themes/as4youTheme/parts/postPage.php on line 4

Program „Doceń polskie” zachowuje przepisy kulinarne dla przyszłych pokoleń

13 listopada 2017


Racibórz, gdzie mieści się siedziba organizatorów programu promocyjnego „Doceń polskie”, obchodzi w tym roku jubileusz 800-lecia nadania praw miejskich. Z tej okazji, z inicjatywy Urzędu Miasta Racibórz i redakcji tygodnika „Nowiny Raciborskie”, przygotowano specjalną kapsułę czasu, która zostanie otwarta za 50 lat. Przyszłe pokolenia znajdą w niej m.in. przepisy kulinarne laureatów programu „Doceń polskie” oraz egzemplarze kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Uroczyste zakopanie kapsuły odbyło się 11 listopada br.


- Polską żywność wysokiej jakości oraz jej wytwórców propagujemy od 2011 roku. Nie tylko odpowiadamy na bieżące potrzeby producentów i aktualne trendy branży spożywczej, lecz kreujemy także nowe możliwości jeszcze skuteczniejszego promowania polskich produktów. Program ma charakter ogólnopolski, ale nasza siedziba mieści się w Raciborzu, dlatego też z radością włączyliśmy się w przygotowanie kapsuły czasu, która upamiętnia 800-lecie nadania praw miejskich. To wyjątkowa sposobność, by pokazać przyszłym pokoleniom jak polska kuchnia i branża spożywcza wyglądały w 2017 roku. Jesteśmy dumni, że mogliśmy uczestniczyć w tym przedsięwzięciu - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.


Program „Doceń polskie” znalazł się w gronie 50 firm i organizacji, które w wykonanym specjalnie na tę okazję pojemniku ze stali nierdzewnej umieściły gadżety, zdjęcia, prace plastyczne, a także życzenia i listy do przyszłych pokoleń oraz inne pamiątki.
- Kapsuła ma ograniczoną pojemność, dlatego zdecydowaliśmy się dodać do niej przedmiot, który fizycznie zajmuje mało miejsca, ale jednocześnie może pomieścić dużo treści. Mowa o pamięci USB z wygrawerowanym znakiem „Doceń polskie” oraz rokiem 2017. Pendrive  zawiera: logotyp programu, cztery tegoroczne wydania naszego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” w wersji elektronicznej, e-book z przepisami kulinarnymi laureatów programu, zdjęcia z certyfikacji, które odbyły się w 2017 roku oraz zrzuty ekranu prezentujące nasze strony internetowe, fanpage i blog - wylicza M. Bielski. - Na nośniku znalazł się także list do osób, które w 2067 roku otworzą kapsułę czasu. Tekst w języku polskim i angielskim dostarcza informacji o programie i osobach, które go organizują. Poza tym, w pojemniku umieściliśmy papierowe wydanie kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” z października br. - mówi twórca programu.


Warto dodać, że w kapsule czasu znalazło się także specjalne wydanie tygodnika „Nowiny Raciborskie”, przygotowane z okazji 800-lecia nadania praw miejskich Raciborzowi.


Numer, który ukazał się 24 października zawiera artykuły poświęcone bogatej historii miasta, prezentacje historycznych liderów raciborskiej przedsiębiorczości oraz stylizowane prezentacje reklamowe. Wydanie wyróżnia się nie tylko objętością, ale i wyglądem - nawiązuje do szaty graficznej gazet sprzed lat. W tym „historycznym” numerze znajdziemy także specjalny tekst prezentujący program „Doceń polskie”.
Artykuł został przygotowany w konwencji powojennych reklam.


Kapsułę zakopano u zbiegu ulic Bankowej i Długiej. W uroczystości zorganizowanej 11 listopada tłumnie uczestniczyli mieszkańcy miasta, a program „Doceń polskie” reprezentowała jego organizatorka, Karolina Szlapańska.


- To wyjątkowy rok dla Raciborza, jest on symboliczny także dla naszego programu. W lipcu odbyła się XXV atestacja żywności, niedawno ukazało się X wydanie naszego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”, w tym roku opracowaliśmy także e-book z 85 różnorodnymi przepisami kulinarnymi producentów, których wyroby zdobyły znak „Doceń polskie”. Cieszę się, że możemy zachować te materiały w kapsule czasu. Nasz program i sama branża spożywcza cały czas się rozwijają. Nie wiemy jak polska kuchnia będzie wyglądała za pół wieku, ale dzięki tej inicjatywie będziemy mogli przypomnieć mieszkańcom miasta co jadło się w 2017 roku - mówi Karolina Szlapańska.


Na szczęście, nie trzeba czekać aż 50 lat, aby zapoznać się materiałami programu „Doceń polskie” umieszczonymi w kapsule czasu. Wszystkie wydania kwartalnika (w formacie PDF) i odnośnik do e-booka są dostępne na blogu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.


Zdjęcie: Paweł Okulowski, nowiny.pl

 


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.